eur:
394.32
usd:
354
bux:
72730.78
2024. szeptember 18. szerda Diána
Nyitókép: Unsplash

Mégsem a pápa celebrálja az első misét a helyreállított Notre Dame-ban

Ferenc pápa mindössze annyit közölt szűkszavúan, hogy nem megy Párizsba, pedig ő vezette volna december 8-án a tűzvész után felújított és újranyitott Notre Dame székesegyház első miséjét. Folyik a találgatás, hogy az egyházfő miért fordult el Franciaországtól.

A Bild írása szerint "szomorú ez a francia katolikusok számára, de mindenekelőtt Emmanuel Macron francia elnök számára, aki határozottan számított Ferenc pápa részvételére" - írja az Index. A távolmaradás hírét követően a teóriák is szárnyra kaptak a lemondás lehetséges okairól.

Az egyik magyarázat Ferenc pápa rossz egészségi állapota.

Ennek azonban ellentmond, hogy nemrégiben utazott Délkelet-Ázsiába, és látogatta meg Indonéziát, Pápua Új-Guineát, Kelet-Timort és Szingapúrt. Így sok francia gyanítja, hogy valamiféle ellenszenvet táplál Franciaországgal szemben, melynek keresztény gyökerei egészen az 5. századig nyúlnak vissza.

Egy másik megfejtés szerint a távolmaradás több indok keveréke. Egyrészt visszaélési botrányok sorozata után nemrég újabb vádak merültek fel a nőkkel, köztük kiskorúakkal szembeni szexuális erőszakról Pierre abbé, a "szegények papja" ellen, aki hosszú évek óta népszerű volt, és akinek cselekedeteit a Vatikán "ördögi" szexuális bűncselekményekként ítélte el.

Másrészt a Vatikán élesen reagált a párizsi olimpia megnyitóünnepségének részeként bemutatott "utolsó vacsora" jelenetére.

A performansz sok hívőben keltett felháborodást. Emiatt a szervezők később bocsánatot kértek, de leszögezték, hogy nem Az utolsó vacsorát forgatták ki a sarkaiból.

"Azt hiszem, teljesen egyértelmű volt, hogy Dionüszosz érkezik erre az asztalra. Azért van ott, mert a görög mitológiában ő a mámor és a bor istene, ami egyébként Franciaország egyik legismertebb jelképe, na meg ő Sequana, a Szajna istennőjének az atyja" - mondta a rendezvény szervezője, aki szerint az elképzelés inkább az volt, hogy egy nagy pogány ünnepet idézzenek meg az Olümposz isteneihez kapcsolódóan.

Ferenc pápa mégis kijelentette, hogy "elszomorították" a megnyitó bizonyos jelenetei, és "csak csatlakozni tud azokhoz a hangokhoz, amelyek az elmúlt napokban felemelték a hangjukat, hogy sajnálkoznak a sok keresztényt és más vallások híveit ért sérelem miatt".

Címlapról ajánljuk
Árvízhelyzet a Dunakanyarban és a fővárosban: elfogyott a római-partiak türelme

Árvízhelyzet a Dunakanyarban és a fővárosban: elfogyott a római-partiak türelme

A Dunakanyar több településén, Budapesten pedig a Római-parton és a Margit-szigeten megfeszített munkával készülnek a dunai árhullám hétvégi tetőzésére. Az egyik III. kerületi civil szervezet árvízvédelmi védmű megépítését követeli a Fővárosi Önkormányzattól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×