eur:
394.49
usd:
354.24
bux:
72943.39
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Az OceanGate Expeditions által 2023. június 20-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Titan elnevezésű merülőhajójukról. A Titan június 18-án indult útnak a Titanic roncsaihoz, de a Polar Prince kanadai jégtörő kutatóhajó, amelyről a Titant a vízbe bocsátották, a merülőhajó indulása után egy óra 45 perccel elveszítette vele a kapcsolatot. A Titán fedélzetén öten tartózkodnak, köztük van Hamish Harding brit milliárdos, valamint családja közleménye szerint egy pakisztáni származású Nagy-Britanniában élő üzletember, Shahzada Dawood és 19 éves fia is.
Nyitókép: MTI/AP/OceanGate Expeditions

Titan-katasztrófa - Az utolsó üzenet: "itt minden rendben"

A felrobbant búvárhajó és az azzal kapcsolatot tartó Polar Prince hajó személyzete között lezajlott beszélgetés végét, illetve a Titan útjának teljes rekonstrukcióját is bemutatták a hétfői tárgyaláson. A hangfelvétel szerint a két hajó közötti üzenetváltások végén a Titan legénysége utoljára azt közölte, hogy "itt minden rendben".

Hétfőn Charleston megyében megkezdődött a 2023 júniusában felrobbant amerikai mélytengeri búvárhajó, a Titan katasztrófáját feltáró meghallgatássorozat.

Az amerikai parti őrség az első napon azt a töredékes hangfelvételt és animációs filmet mutatta be, amely a Titan és a vele kapcsolatot tartó Polar Prince hajó személyzete között lezajlott beszélgetés végét, illetve a búvárhajó útjának a teljes rekonstrukcióját mutatta be. A hangfelvétel szerint a két hajó közötti üzenetváltások végén a Titan utoljára azt közölte, hogy "itt minden rendben", miközben az aktuális mélységével és merülési súlyával kapcsolatos kérdésekre válaszolt.

A Titan mélytengeri búvárhajó minden valószínűség szerint 2023. június 18-án merülés közben roppant össze több ezer méter mélységben öt emberrel a fedélzetén, miközben vizsgálati céllal közelítette meg az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsait. A búvárhajót napokig keresték, hogy utasait épségben kimenthessék, de a katasztrófában mind az öt ember, így Stockton Rush, az OceanGate vállalat alapító elnök-vezérigazgatója, Hamish Harding brit üzletember, Paul-Henry Nargeolet francia Titanic-kutató, valamint Sazada Davúd vállalkozó, Pakisztán egyik leggazdagabb embere és 19 éves fia, Szuleman is meghalt.

A parti őrség a Titan korábbi történetére kitérve azt is közölte, hogy

a búvárhajót üzemeltető OceanGate magán tengerkutató vállalat a hajótest állapotát sohasem vetette alá független vizsgálatnak,

valamint azt is, hogy 2022 és 2023 között a hajót hét hónapig olyan körülmények között tárolták, amikor ki volt téve az időjárás hatásainak és változásainak. A Titant elvileg 4000 méteres merülési mélységre tervezték, sajtóhírek szerint több biztonsági kifogás is felmerült vele szemben. Roncsait 2023. június 22-én találta meg egy, a felszínről irányítható kanadai mélytengeri kutatóeszköz a tenger fenekén, csaknem 4 ezer méteres mélységben, mintegy 300 méterre a Titanic roncsaitól.

A Pentagon egyik illetékesének közlése szerint a haditengerészet szigorúan titkos tengerakusztikai berendezése az eltűnés napján feltehetően robbanásból, illetve összeroppanásból eredő hangot észlelt.

A parti őrség korábbi közleménye szerint a várhatóan két hétig tartó első meghallgatás célja a katasztrófa okainak és körülményeinek részletes feltárásán kívül az, hogy az adatok alapján és a tanulságok levonásával tegyék elkerülhetővé a hasonló szerencsétlenségek megismétlődését. A szervezet szóvivője hétfőn közölte: egyelőre nem tudtak minden illetékest és tanút beidézni, de hangsúlyozta, hogy munkájukat a tengerészeti ellenőrző hatósággal összehangoltan végzik, így a vizsgálat kiterjesztése érdekében további meghallgatások várhatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Máshol is betiltanák az Airbnb-t? - Megszólaltak a szomszédos kerületek polgármesterei

Máshol is betiltanák az Airbnb-t? - Megszólaltak a szomszédos kerületek polgármesterei

Ahogy korábban többször is írtunk róla, a terézvárosiak az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról döntöttek egy helyi ügydöntő szavazáson, így a polgármester ígérete szerint az október végén tartandó képviselő-testületi ülésre készítik elő azt a rendelettervezetet, amelynek értelmében 2026. január 1-jétől nulla napban határozzák meg a kiadható napok számát a magán- és egyéb szálláshelyeken. A döntés kapcsán sokakban felmerült, hogy vajon a szomszédos kerületek is terveznek-e hasonló kezdeményezéseket. Erről, a 24.hu kérdezte a polgármestereket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×