eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Építik a mobilgátat Visegrádon, az áradó Duna partján 2024. szeptember 16-án.
Nyitókép: Építik a mobilgátat Visegrádon, az áradó Duna partján 2024. szeptember 16-án. MTI/Bruzák Noémi

Magyarország aktiválta a válságelhárítási mechanizmust

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.

Az érintett tagállomok azt is meg tudják határozni, hogy az EU hogyan tudja őket a leghatékonyabban segíteni a védekezési feladatok ellátásában - tette hozzá.

Az aktiválást azt tette szükségessé, hogy Közép-Európában példátlan súlyos időjárási viszonyok több uniós tagállamnak, így Ausztriának, Lengyelországnak, Csehországnak, Szlovákiának, Magyarországnak és Romániának is évtizedek óta nem tapasztalt árvízhelyzettel kell megbirkóznia - közölte Bóka János. Hozzátette, hogy az érintett országok közül többen már rendkívüli állapotot, illetve szükségállapotot is hirdettek.

Kiemelte, hogy a koordinációs központ kedden reggel már ülésezik, a munka lehetővé teszi a szakértők számára az árvízhelyzet nyomon követését, a támogatások meghatározását, és általában véve a koordinációt az európai uniós intézményekkel.

A magyar EU-elnökség kész az uniós polgári válságkezelési mechanizmus aktiválására is, amennyiben a tagállamok részéről arra igény érkezik - hangsúlyozta a miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×