eur:
394.01
usd:
356.49
bux:
72496.5
2024. szeptember 4. szerda Rozália
Dick Schoof új holland miniszterelnök (j) integet elődjének, Mark Rutténak (b), amint kerékpárjával elhagyja a hágai kormányfői hivatalt 2024. július 2-án. Középen Gert-Jan Buitendijk, az Általános Ügyek Minisztériumának főtitkára. Több mint fél évig tartó kormányalakítási tárgyalások után a mai napon Vilmos Sándor holland király előtt letette az esküt a Schoof miniszterelnök vezette új holland kormány.
Nyitókép: Dick Schoof új holland miniszterelnök (j) integet elődjének, Mark Rutténak (b), amint kerékpárjával elhagyja a hágai kormányfői hivatalt 2024. július 2-án. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal

Csalódnak a politikusokban a hollandok

A hollandiai lakosok mintegy 60 százaléka nem bízik a politikában, mert úgy véli, hogy a kormány nem áll eléggé az állampolgárok mellett - olvasható a holland Társadalmi és Kulturális Tervezési Ügynökség (SCP) kedden közzétett felmérésében.

A Dick Schoof vezette jobboldali kormány júniusban lépett hivatalba, de a választók továbbra is úgy érzik, hogy a politikai vezetés - ígéretei ellenére - keveset tesz azért, hogy megoldást kínáljon olyan összetett kérdésekre, mint a bevándorlás, a magas megélhetési költségek, a lakáshiány és az éghajlati válság.

A felmérésben részt vevők nagy többsége szerint továbbá a kormány nem fordít kellő figyelmet az alacsonyabb jövedelműek, a fejletlenebb régiókban élők, a fiatalok, a fogyatékossággal élők, az alacsonyabb iskolai végzettségűek valamint idősek érdekeire.

A politika kevéssé veszi figyelembe a "hétköznapi, keményen dolgozó holland embereket" és vagy a "középosztálybeiket" - olvasható a felmérés következtetéseiben.

A SCP szerint a választópolgárok olyan politikusokat szeretnének a vezetésben látni, akik szoros kapcsolatban állnak a lakossággal.

Azok az emberek, akik nem érzik, hogy a politika figyelmet fordít rájuk, egyre kevésbe elégedettek a holland demokrácia helyzetével. Ez egyeseknél dühhöz, frusztrációhoz vagy tehetetlenséghez, másoknál pedig teljes kiábrándultsághoz vezet - hívta fel a figyelmet az ügynökség.

Az SCP azt tanácsolta a politikusoknak, hogy járjanak többet az országban, és lépjenek kapcsolatba a polgárokkal. "Úgy tűnik, sok ember vágyik a lakossággal szoros kapcsolatban álló, figyelmes politikusokra" - olvasható a kutatásban.

Az ügynökség szerint a választópolgárok magas elvárásokat támasztanak a politikai vezetéssel szemben, ezért a bizalom helyreállítása érdekében fontos, hogy a kormány konkrét eredményeket érjen el olyan fontos kérdésekben, mint például a migráció és az éghajlatváltozás.

"Fontos, hogy a politikusok nyílt vitát folytassanak a lényeges társadalmi kérdésekről, nyíltan kell, hogy jelezzék azt is, hogy mennyit képesek tenni a problémák megoldása érdekében. Azzal, hogy átláthatóvá teszik az érdekek mérlegelésének demokratikus folyamatát, irányt is adhatnak a politikai és társadalmi vitának" - olvasható a felmérésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Itt az álomfizetés: nettó 2 millió forintot is lehet keresni, diploma sem kell hozzá

Itt az álomfizetés: nettó 2 millió forintot is lehet keresni, diploma sem kell hozzá

Az év eleji szakemberhiány friss felmérése szerint az átlagos várakozási idő egy szakemberre 52 nap volt, de egyes megyékben, mint például Jász-Nagykun-Szolnokban, akár 89 napot is kell várni. Ez a hosszú várakozási idő tovább nehezíti a projektek tervezését és kivitelezését. A hiány nagy, ahogy a kereslet is, így nem meglepő, hogy a fizetések ezekben a szakmákban akár havonta a nettó 1 milliót is megugorhatja, ugyanis átlagosan egy burkoló 8 és 12 ezer forintos órabérért vállal egy-egy projektet - írja a Pénzcentrum.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×