eur:
392.69
usd:
354.28
bux:
73196.54
2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatót tart Melanie Joly kanadai külügyminiszterrel (a képen nem látható) Brüsszelben 2022. január 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Szankciókkal fordul most Izrael ellen az EU

Egyes izraeli miniszterek elleni szankciók következnek, Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő beszélt erről.

Az EU elkezdte egyes izraeli miniszterek elleni szankciók technikai kidolgozását, annak ellenére, hogy a javaslat nem kapott egyhangú támogatást - közölte Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő csütörtökön Brüsszelben, az EU-tagállamok külügyminisztereinek informális találkozóját követő sajtótájékoztatón.

Borrell augusztus közepén szankciókat javasolt két izraeli miniszter ellen, aki a gázai palesztinok kiéheztetését szorgalmazta. A főképviselő szerint Izrael nemzetbiztonsági minisztere, Itamár Bengvír háborús bűnök elkövetésére buzdít azzal, hogy a palesztin civileknek szánt üzemanyag- és segélyszállítmányok leállítására szólított fel. Úgy véli, hogy "Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter baljós kijelentéseihez hasonlóan ez is háborús bűnökre való felbujtás".

Borrell korábban bírálta Szmotrics kijelentését, miszerint "indokolt lenne erkölcsileg" kétmillió gázai lakos halálra éheztetése annak érdekében, hogy elérjék a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását.

"Elindult egy folyamat. Egy munkacsoport meg fogja vizsgálni az izraeli miniszterek kijelentéseit, és végül az uniós tagállamok külügyminiszterei eldöntik, hogy támogatják-e, ez rajtuk múlik, mint mindig" - mondta csütörtökön újságíróknak.

Hozzátette, hogy a javaslatot az uniós szerződések által felhatalmazva saját maga nyújtotta be az EU-tagállamok kormányait tömörítő Tanács technikai szerveihez tanulmányozásra. Borrell úgy véli, hogy az izraeli miniszterek által tett kijelentések egy része "egyértelműen ellenkezik a nemzetközi joggal, és háborús bűnök elkövetésére buzdít".

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli kampány az AfD ellen a vasárnapi tartományi választások előtt

Rendkívüli kampány az AfD ellen a vasárnapi tartományi választások előtt

Egyre forróbb a hangulat Németországban a vasárnapi, Türingiában és Szászországban tartandó tartományi parlamenti választások előtt. Az egykori NDK-hoz tartozott két tartományban szinte napról-napra növekszik a radikális jobboldali, megalakulása óta a bevándorlás elleni harcot zászlajára tűző Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatottsága. Ehhez jelentős mértékben járult hozzá a múlt heti solingeni, több halálos áldozatot és sebesültet követelő, egy korábban kitoloncolásra ítélt szíriai menekült által elkövetett terrorcselekmény.

"Lehet, hogy a figyelmünket elkerüli valami" - Rusvai Miklós figyelmeztet egy globális járvány veszélyére

A WHO szerint a nemzetközi közösség évtizedek óta tartó hanyagsága vezetett ahhoz, hogy Afrikában a majomhimlő új, a korábbiakhoz képest könnyebben terjedő variánsa ütötte fel a fejét olyan országokban, amelyeknek nagyon kevés erőforrásuk van arra, hogy megfékezzék a vírus terjedését. Rusvai Miklós víruskutató szerint ugyanakkor nem lehet mindenre felkészülni, a természet mindig képes meglepetésekre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×