eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia
Az ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat (SES) által közreadott képen ukrán mentőalakulatok tagjai dolgoznak egy orosz rakétatámadás helyszínén a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2024. augusztus 25-én.
Nyitókép: Az ukrán mentőalakulatok tagjai dolgoznak egy orosz rakétatámadás helyszínén a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2024. augusztus 25-én. MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat

Ukrajna újabb békecsúcstalálkozóra készül

Ukrajna Szaúd-Arábiával, Katarral, Törökországgal és Svájccal folytat egyeztetéseket egy esetleges második békecsúcstalálkozóról - mondta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy indiai újságírókkal folytatott beszélgetés során, amelyet vasárnap tett közzé a közösségi oldalán.

Zelenszkij elmondta, jelezte Narendra Modi indiai kormányfőnek: támogatná, hogy Indiában rendezzék meg a második békecsúcsot, mert Kijev a Globális Dél valamelyik országát látná legszívesebben a rendezvény helyszíneként.

"Ugyanakkor szeretném világossá tenni - és ez nemcsak Indiára, hanem bármely más potenciális házigazdára is vonatkozik -, hogy olyan országban nem tarthatjuk a második csúcsot, amely nem fogadta el az első konferencia záróközleményét" - szögezte le az ukrán elnök.

India ugyan részt vett a júniusban Svájcban megrendezett békecsúcson, de a zárónyilatkozatot nem írta alá.

Narendra Modi néhány nappal ezelőtt látogatott Kijevbe, ahol felajánlotta segítségét az Oroszországgal folytatott háború lezárásához. Konkrét javaslatokat nyilvánosan nem fogalmazott meg, de a vizit mindenképpen közeledést jelentett India és Ukrajna között, miután az utóbbi időben Kijev bizalmatlanul figyelte az orosz-indiai kapcsolatok szorosabbra fonódását.

Zelenszkij az indiai újságírókkal beszélgetve is megfogalmazott kritikát ezzel kapcsolatban. Az ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajna elleni háborút pénzeli az Indiával folytatott olaj- és gázkereskedelemből származó bevételeiből.

"Milliárdokat lop el a népétől. Az oroszok elszegényednek, de ezt észre sem veszik, mert Putyin a sajtót és a közösségi médiát is ellenőrzés alatt tartja" - mondta Zelenszkij.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Egymást lőtte Ukrajna és Oroszország, hibrid fegyvert fejlesztettek az ukránok - háborús híreink vasárnap

Egymást lőtte Ukrajna és Oroszország, hibrid fegyvert fejlesztettek az ukránok - háborús híreink vasárnap

Az ukrán hadsereg vasárnap jelentette, hogy Oroszország az éjszaka folyamán rakéta- és dróntámadást indított Észak- és Kelet-Ukrajna ellen. A légvédelmi rendszerek a fegyverek többségét megsemmisítették, mielőtt azok elérték volna céljukat. Eközben Ukrajna és Oroszország területére lőtt, a Belgorod régióban található Rakitnoje városát ért támadásban öt polgári vesztette életét és tizenketten megsebesültek a térség kormányzója szerint. Új fegyvert fejlesztettek ki Ukrajnában, az új hibrid fegyvertől azt várják, hogy csapást tudnak majd mérni vele azokra az orosz repülőterekre, ahonnan az orosz bombázók és harci repülőgépek bevetésre indulnak ukrajnai célpontok ellen. Vasárnapi háborús híreink egy cikkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×