eur:
394.19
usd:
355.7
bux:
0
2024. augusztus 20. kedd István
Kamala Harris amerikai alelnök (b) és Joe Biden elnök a Maryland állambeli Largóban tartott rendezvényen 2024. augusztus 15-én. Biden és Harris az eseményen jelentette be, hogy az amerikai Egészségügyi és Szociális Minisztérium (HHS) 10 vényköteles gyógyszer árát csökkenti a 66 millió amerikai egészségügyi ellátását fedező Medicare ártágyalásainak köszönhetően. A készítmények új ára 2026-ban lép hatályba, a program célja, hogy 2031-ig évente 25 milliárd dollárral csökkenjen a gyógyszerekre kifizetett összeg.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Erős kijelentésekkel teli búcsúbeszédet mondott Joe Biden

Az amerikai demokrácia megóvásának legnagyobb reménységeként méltatta Joe Biden amerikai elnök Kamala Harris jelenlegi alelnököt, a Demokrata Párt elnökjelöltjét a helyi idő szerint hétfő este Chicagóban megnyitott elnökjelölő konvención.

Az elnökjelöltségtől nemrég visszalépő 81 éves Bident a konvenció résztvevői perceken át állva tapsolták. Búcsúbeszédében Biden biztosított afelől, hogy Kamala Harris és alelnökjelöltje, Tim Walz legelszántabb támogatója lesz a novemberi választásig tartó kampányidőszakban. Kijelentette, nincs benne neheztelés a visszalépése miatt, és felszólította a Demokrata Pártot, hogy álljon ki egységesen Kamala Harris jelöltsége mellett. Szavai szerint, karrierjének legjobb döntése volt, hogy annak idején Kamala Harrist választotta alelnökének.

Csaknem egyórás beszédében Biden hosszasan támadta Donald Trumpot, a Republikánus Párt elnökjelöltjét, és saját elnökségének eredményeit méltatta. Említést tett a palesztin-izraeli konfliktusról is, hangsúlyozva, hogy továbbra is azon fog dolgozni, hogy mielőbb tűzszünetet kössenek a felek. Úgy fogalmazott: "a (palesztinpárti) tüntetőknek van igazsága, nagyon sok ártatlan ember hal meg mindkét oldalon".

Elmonda, miért indult az elnökválasztáson: azután döntött így, hogy 2017-ben Charlottesville-ben egy szélsőjobboldali tüntető belehajtott a békésen vonuló ellentüntetők közé, ami egy ember halálát okozta. Amikor eredményeit sorolta, mindig többes számban beszélt, hogy így irányítsa a figyelmet Kamala Harrisre is - derül ki az Index tudósításából. Az új jelölt terveivel kapcsolatban megjegyezte: túl sok gyerek hal meg Amerikában évről évre, ezért szerinte be kéne tiltani a gépfegyvereket, amire a két jelölt közül csak Harris hajlandó. Donald Trump fő narratíváit támadva elmondta:

  • bár a republikánus elnökjelölt korábbi elnöksége során és azóta is folyamatosan arról beszél, hogy Amerika hanyatlik és rossz helyzetben van. „Ő azt mondja, hogy vesztésre állunk, de ő a vesztes” - fogalmazott Biden.
  • Trump azzal kampányol, hogy nő a bűncselekmények száma, miközben ez valójában nem így van, sőt szerinte még tovább csökken.
  • a republikánusok szerinte Trump akarata miatt utasították el a hosszú hónapokig tárgyalt kétpárti migrációról szóló törvényt, hogy ezzel tudjon kampányolni, ami azt bizonyítja, hogy Amerika érdekei helyett a sajátjait nézi.
  • az ukrajnai háborúval kapcsolatos Trump-politika miatt Amerika elidegenítette szövetségeseit, ezeket a szövetségeket aztán pedig neki Harrisszel kellett és sikerült újraépítenie – sőt szerinte a NATO most a legerősebb, majd saját érdemeinek tudta be, hogy Finnország és Svédország csatlakozott a katonai szövetséghez. Azt állította, hogy Donald Trump meghajol Vlagyimir Putyin orosz elnök előtt.

Beszélt még a volt elnök korábbi nyilatkozatait idézve a Telex szerint arról, hogy Donald Trump teljhatalmat akar magának - erre a retorikára építette fel korábban az újraválasztási beszédét.

„Túl fiatal voltam, hogy szenátor legyek, és túl öreg vagyok, hogy elnök maradhassak” - fogalmazott a visszavonulásáról szóló részben, bár beszédében azért jelezte, hogy még van öt hónapja az elnökségéből, és még rengeteg dolga van. Egyik feladatául azt fogalmazta meg, hogy békét teremtsen Gázában.

A konvenció épülete előtt több ezren tüntettek Chicagóban a palesztinok ügye mellett.

A konvenció megnyitóján felszólalt Hillary Clinton volt külügyminiszter, korábbi elnökjelölt is, aki arra szólította fel a párt híveit, hogy törjék végre át az üvegplafont, és válasszák meg az Egyesült Államok történetének első női elnökét.

Kamala Harrist gyorsított eljárásban választotta elnökjelöltté a Demokrata Párt Biden visszalépése után, augusztus elején a konvención szavazati joggal bíró delegáltak előrehozott internetes voksoláson szavaztak. Így a négynapos demokrata párti konvenció formalitássá vált eredeti célja, az elnökjelölt kiválasztása tekintetében.

(A nyitókép egy korábbi kampány eseményen készült.)

Címlapról ajánljuk

A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon - mondja egy kutatás

A magas társadalmi státusz és a jó anyagi helyzet kevésbé fontos szempont a magyar embereknek a párkeresésnél, a többség inkább a figyelmességet, az érzelmi intelligenciát és a hűséget részesíti előnyben – mondta az InfoRádióban Bojár Ábel, az Opinio Institute kutatási igazgatója. Hozzátette: felmérésük alapján mind az érzelmi, mind a testi hűség nagyon fontos a magyarok számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×