eur:
398.56
usd:
365.46
bux:
0
2024. augusztus 5. hétfő Krisztina
Vagyim Szuharjevszkij ukrán ezredes. Forrás: ukrainskapravda
Nyitókép: Forrás: ukrainskapravda

"Nézd meg, és lődd le" – bemutatjuk az ukrán drónparancsnokot

Vagyim Szuharjevszkij ezredest alig két hónapja nevezték ki az ukrán drónerők parancsnokának. Ő a világon az első, aki ilyen beosztást kapott egy hadseregben.

Parancsnoki karrierje még 2014-ben kezdődött Kelet-Ukrajnában, ahol az orosz szakadárok egyre kegyetlenebb támadásokat hajtottak végre a civilek és a fegyveres erők tagjai ellen. Akkor azonban a kijevi vezetés el akarta kerülni, hogy nyílt háborúba keveredjen Oroszországgal, ezért az ukrán katonáknak szigorúan tilos volt tüzet nyitniuk. Szuharjevszkij – aki abban az időben még csak hadnagy volt – viszont belátta, hogy mennyire értelmetlen ez a defetista hozzáállás, ezért tűzparancsot adott a katonáinak, amikor Szlovjanszkban az oroszok megpróbálták csapdába ejteni egységét.

"Nézd meg, és lődd le" – hangzott az azóta elhíresült parancsa, amit új, kijevi irodájának gamer székére is ráhímeztetett – írja a The Economist. A brit lap munkatársa Szuharjevszkij irodáját leginkább egy alulfinanszírozott startup vállalkozás műhelyéhez hasonlította. "Festék, kávé és vízipipadohány szaga keveredik a levegőben, míg a padlón drónok alkatrészei, számítógépek és mindenféle kábelek hevernek szanaszét. Az egészet egy jókora kard- és tőrgyűjtemény egészíti ki, no meg Warhammer figurák, amelyeket az új drónparancsnok kevéske szabadidejében ragasztgat össze és festeget ki."

A modern kori kozák hetman gyors beszédű és fürge észjárású ember,

aki egy évtizeddel ezelőtt kezdett drónokkal foglalkozni – teszi hozzá a londoni újság munkatársa. "Még 2014-ben, a Donbaszban jöttem rá: szükségem van egy égi szemre ahhoz, hogy pontosan tudjam, hova kellene csapást mérnünk. Ezért drónokat kezdtünk használni. A végén már egyetlen lövést sem adtunk le anélkül, hogy előtte repülő robotokkal fel ne derítettük volna az ellenség állásait" – mesélte Szuharjevszkij ezredes. Három évvel később pedig már drónokról dobáltak gránátokat a szeparatistákra, olyan eredményességgel, hogy a módszereiket az oroszok is hamarosan átvették.

2022 februárjában aztán minden megváltozott. Az addigi titkos háború nyílt invázióvá alakult, és az ukránoknak egy olyan hadsereggel kellett szembeszállniuk, amely óriási tüzérségi és légi fölényben volt. Ezt pedig csak drónok tömeges bevetésével tudták kiegyenlíteni. Ám az oroszok is gyorsan alkalmazkodtak a hadviselés új formájához, és Szuharjevszkij szerint ma már legalább hatszoros mennyiségi fölényben vannak.

"Az orosz tömeggyártást csak a folyamatos minőségi fejlesztéssel lehet ellensúlyozni"

– mondta a brit lapnak. Van úgy, hogy a szoftvereiket szinte óránként frissítik. Mivel az oroszok erre nem képesek, gyakran megesik, hogy mire a gyárból egy drónszállítmány a frontra ér, az ukránok már telepítették is a zavaró berendezéseik megújult programját.

Ugyanakkor az ukrán drónparancsnok egyáltalán nem gondolja, hogy a jövő harcterein majd robotok fognak egymással csatázni. A hadműveletek változatlanul a fegyvernemek összehangolt akcióin fognak alapulni, amelyben továbbra is a tüzérség és a gyalogság lesz a főszereplő. "A drónok csak őket segítik azzal, hogy precíz felderítési adatokat szolgáltatnak és így sokkal pontosabban lehet majd csapásokat mérni az ellenségre, kímélve ezzel a saját katonáink életét" – hangsúlyozta az ukrán ezredes.

Arról is beszélt, hogy a mesterséges intelligencia – bár egyre nagyobb szerepet kap a drónok vezérlésében – belátható időn belül nem fogja átvenni a robotok irányítását az embertől.

"Mi is használjuk az MI-t, például akkor, ha megszakad a robot és a kezelő közti kapcsolat. De soha nem adnám át teljesen az irányítást a gépnek."

Ami a drónhadviselés jövőjét illeti, arról Szuharjevszkij elég borúlátóan beszélt. "Mi már a lövészárkokban harcolunk, szóval bennünket nehéz lenne megijeszteni. De a világ többi részének lehet, hogy nagyon keserves lesz az ébredés."

Címlapról ajánljuk

Mi lesz a nyílt vízi úszással? - Több sportoló is megbetegedett, miután úszott a Szajnában

Egy belga és egy svájci triatlonistának kellett visszalépnie a versenyzéstől a jelentkező egészségügyi problémák miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 5. 06:13
×
×
×
×