eur:
396.85
usd:
362.17
bux:
70008.9
2024. augusztus 5. hétfő Krisztina
A nemzetközi űrállomás (ISS). Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Hetek óta képtelen hazahozni az űrhajósait a NASA

Három hónapja indult útnak a Boeing Starliner kétfős legénységgel a Nemzetközi Űrállomásra, és az utazás mindössze egy hétig tartott volna, ám a visszaindulást műszaki okok miatt többször is el kellett halasztani. Egyes források szerint lehetséges, hogy a NASA a SpaceX-től kér segítséget asztronautái hazahozásához.

A Starliner 24 órás utazása során már érkeztek jelentések arról, hogy kisebb hibák, például héliumszivárgás és a hajtóműveket érintő meghibásodások léptek fel a fellövést követően - írja az Ars Technika cikke nyomán a Portfolio.

Mark Nappi, a Boeing egyik vezető munkatársa akkor úgy fogalmazott, hogy mindössze jelentéktelen problémákról van szó, és a következő küldetésre mindet megoldják. Ám az elmúlt hetekben kiderült, hogy a gondok komolyabbak lehetnek, mint először gondolták, így az űrhajó hazatérését többször is el kellett halasztani. Mint írják,

a vezérlőrendszer több hajtóművének meghibásodása különösen aggasztó volt, mivel ezek elengedhetetlenek az űrhajó irányításához az ISS-ről való induláskor és a Föld légkörébe való belépéshez.

Az előző hetekben a NASA és a Boeing munkatársai intenzív teszteket végeztek az Új-Mexikó államban található White Sands állomáson, majd a földi kísérleteket követően az űrállomáshoz dokkolt Starliner hajtóműveit is kipróbálták. Az amerikai űrügynökség hasznosnak tekintette a teszteket a problémák feltárása szempontjából.

Steve Stich, a NASA kereskedelmi legénységi programjának (Commercial Crew Program) vezetője nemrégiben még úgy nyilatkozott, hogy rengeteg jó oka van a NASA-nak, hogy a Boeing által tervezett Starlinerre támaszkodjon a küldetés befejezése során.

Ám az Ars Technika szerint vannak jelek, amik arra utalnak, hogy a problémasorozatot követően a NASA másra bízza a legénység hazahozatalát. Egy, a helyzetet jól ismerő forrás úgy nyilatkozott a lapnak, hogy

50 százalék az esélye annak, hogy a két asztronautát végül a SpaceX Crew Dragon űrhajójával fogják hazaszállítani.

A NASA szóvivője, John Fitch ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a szervezet minden lehetőséget értékel Butch Wilmore és Suni Williams űrhajósok minél biztonságosabb visszatérése érdekében. Döntés egyelőre még nem született, az ügynökség továbbra is tájékoztatást fog adni a fejleményekről.

A lap azt írja, több jel is arra utal, hogy a NASA leváltani tervezi a Boeinget: július 14-én több mint 260 ezer dollárt fizetett a SpaceX-nek egy vészhelyzetek kezelésével kapcsolatos tanulmány elkészítéséért, bár az űrügynökség szerint ez nem kapcsolódik közvetlenül a Starliner-küldetéshez, ám belsős információk ennek ellenkezőjét állítják – írják.

Címlapról ajánljuk
Major Veronika: elérzékenyültem az olimpiai dobogón állva, Igaly Diánára gondoltam

Major Veronika: elérzékenyültem az olimpiai dobogón állva, Igaly Diánára gondoltam

A sportpszichológusa és edzője, Győrik Csaba szakmai észrevételei nagy segítséget jelentettek az olimpiai bronzérmes felkészülésében. Major Veronika az InfoRádióban elmondta: jól jött neki a kisebb pihenő a légpisztoly döntője után, mert így össze tudta szedni a gondolatait, és újult erővel vágott neki a pisztolyosok versenyének.

Magyar tűzoltók küzdenek a lángokkal, egy teljes falut próbálnak megmenteni

Észak-Macedóniába a múlt héten 46 emberből és 13 járműből álló magyar tűzoltócsapat érkezett, amely a külföldi kontingensből az egyetlen szárazföldi egység – mondta az InfoRádióban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Dóka Imre arról is beszélt, hogy a nagy forróság és az időnként feltámadó szél mellett az is nehezíti az oltást, hogy az érintett terület vízhiányos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.06. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×