eur:
395.2
usd:
365.53
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia
Karslruhe, 2012. szeptember 12.Andreas Voßkuhle, a német alkotmánybíróság elnöke (b5) ismerteti a testületnek az Európai Stabilitási Mechanizmusról (ESM) hozott döntését Karslruhéban 2012. szeptember 12-én, amelynek értelmében az ország részt vehet az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerben. A döntés legfontosabb kitétele, hogy a mentőalaphoz a német fél hozzájárulása legfeljebb 190 milliárd euró lehet. (MTI/EPA/Uli Deck)
Nyitókép: MTI/EPA/Uli Deck

Bauer Bence: botrányos döntést hozott a német alkotmánybíróság

Rövid távon stabilizálta a német választási rendszert, de jogelméletileg és a demokratikus államberendezkedés szempontjából botrányos döntést hozott a Német Szövetségi Alkotmánybíróság – mondta a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója.

A rendkívül bonyolult német választási rendszer két eleméről döntött kedden a karlsruhei alkotmánybíróság. Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója elmondta, az egyik az úgynevezett túllógó mandátumok eltörlése volt, amellyel a folyamatosan emelkedő kompenzációs mandátumok miatt növekvő létszámát akarták korlátozni, így viszont előfordulhat, hogy valaki akkor sem jut mandátumhoz, ha egyéni választókörzetét megnyeri.

"A reform, amely 2023 márciusában született, úgy rendelkezett, hogy nem kompenzálják a túllógó mandátumokat, hanem egyszerűen levágják. Magyarul előfordulhat olyan helyzet, hogy egy párt bár megnyert egy csomó egyéni körzetet, de nem az összeset kaphatja meg. Ez volt a reformnak egy súlyos része, és ezt az alkotmánybíróság jóváhagyta" – mondta Bauer Bence.

A választójogi reform másik része az úgynevezett alapmandátum-kitételt eltörlése volt, ami azt jelenti, hogy három egyénileg megnyert választókörzet esetén nem kell teljesíteni az ötszázalékos listás küszöböt. Ez főleg a Baloldal Pártjának meg a CSU-nak kedvezett volna, amelyek csak egy-egy területen működnek, de ezt megsemmisítette az alkotmánybíróság.

"A jogilag tényleg problémás intézkedést fenntartotta az alkotmánybíróság, a jogilag kevésbé problémást viszont törölte, és egyszerűen a politikai szenzibilitásokra figyelt, ugyanis óriási botrány lett volna abból, ha például Bajorországban az összes mandátumot elnyerő CSU listásan megbukik az 5 százalékon, és nem delegálhat képviselőt a Bundestagba" – mondta a szakértő. Ugyanakkor úgy véli, hogy a kormány megsemmisítő bizonyítványt kapott az alkotmánybíróságon, de szerinte kétséges az a demokráciafelfogás, hogy közvetlenül megválasztott képviselők nem juthatnak be a Bundestagba.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a választási rendszer így némileg stabilizálódik, de a CDU/CSU már kijelentette, hogy az új ciklusban mindenképpen reformot akar megvalósítani.Friedrich Merz, a CDU már négy éve is azt követelte, hogy olyan választási rendszer legyen Németországban, mint a magyar.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa olimpián

A szövetségi kapitány szerint mindenki tartalékol az előfutamokban, de Milák Kristóf bemutatkozása biztató volt 200 pillangón a párizsi olimpia úszóversenyein.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×