eur:
390.32
usd:
357.11
bux:
72726.66
2024. július 18. csütörtök Frigyes
A közösségi autómegosztó szolgáltatás, a GreenGo egyik autója halad a Lánchíd utcában 2016. december 29-én. A kizárólag elektromos meghajtású autókkal a fővárosban indult, GPS-alapú szolgáltatás regisztráció után vehető igénybe. A felhasználók az okostelefonjukra telepített applikációval találhatnak leparkolt, szabad autót a közelükben. A jármű lefoglalása után gyalog kell elmenniük az autóhoz, amely csak egy PIN-kóddal indítható el. Az úti cél elérése után az autót a közlekedési szabályok betartásával bárhol le lehet állítani és ott lehet hagyni a szolgáltatási területen belül. A gépkocsikat a vállalat szakemberei töltik a városszerte ingyenesen igénybe vehető elektromos töltőállomásoknál. Az autók takarítását, szervizelését a gépkocsik márkaszervizében végzik. A szolgáltatás Budapesten jelenleg 70 autót kínál a bérlőknek.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Félmilliót kaphat az, aki egy évig nem használja az autóját

Egész pontosan 1250 eurót kap az a kocsitulajdonos, aki vállalja, hogy egy évig nem használja autóját a németországi Marburgban.

A 77 ezer lakosú német városban azonban nem készpénzben adják oda ezt a forintban félmilliós összeget - írja a blikk.hu az auto.everyeye.it. nyomán.

Az utalvány felhasználható az autómegosztáshoz és a tömegközlekedéshez, de még Marburg üzleteiben és éttermeiben is, hogy ezzel segítsék a helyi kereskedőket.

„A jó mobilitási lehetőségekkel rendelkező városokban az autótulajdonosok egyharmada azt mondja, hogy alig van szüksége saját autóra. A cél az, hogy az emberek megtapasztalják a közlekedést saját személygépkocsi nélkül. Különösen azok számára, akik a belvárosban élnek, az autómegosztás szinte semmilyen változást nem okozna rutinjukban, kivéve, hogy a jármű nincs közvetlenül a bejárati ajtónál, ezért az utazás előtt azt le kell foglalni" – nyilatkozta Michael Kopatz, az önkormányzat várostervezési és mobilitási osztályának vezetője.

Egy felmérés szerint az ezredforduló után születettek nagyobb valószínűséggel hagynának fel a saját autó vezetésével a tömegközlekedés javára, de a többség úgy érzi, hogy ez kétségtelenül drasztikus változás volna.

Címlapfotónkon az egyik magyar autómegosztó járműve látható.

Címlapról ajánljuk
Megijedtek Európában Donald Trump alelnökjelöltjétől

Tudósítónktól
Megijedtek Európában Donald Trump alelnökjelöltjétől

Donald Trump világosan üzent azzal, hogy a bizonyos körökben elszigetelődéspártinak nevezett James David Vance ohiói szenátor lett az alelnökjelöltje. Egyre többen aggódnak Európában amiatt, hogy a második Trump-elnökség gyengítené a biztonsági kapcsolatokat, valamint Ukrajna támogatását is.

Ursula von der Leyen keményen beszólt jobboldali ellenzékének

"Nem fogom elfogadni, hogy a demagógok és a szélsőségesek tönkretegyék európai életmódunkat, hogy Európát belülről vagy kívülről szétszakítsák, hogy társadalmaink szélsőséges polarizációja elfogadottá váljon, ezért készen állok arra, hogy a harc élére álljak az Európai Parlament összes demokratikus erejével együtt" - jelentette ki az Európai Bizottság elnökjelöltje Strasbourgban az uniós parlament plenáris ülésén elhangzott, majdnem egyórás beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Öthetes csúcsra ugrott a forint - Itt a menetelés vége?

Öthetes csúcsra ugrott a forint - Itt a menetelés vége?

Csütörtökön is folytatódott a forint trendszerű erősödése a viszonylag kedvező nemzetközi befektetői hangulatban, a dollár gyengélkedése mellett, így már a délelőtti órákban a 390-es szint alá jutott az euróval szemben, azaz öthetes csúcsra ért a magyar fizetőeszköz. A dollár négyhavi csúcsra bukott az euróval szemben Donald Trump újraválasztási esélyeinek növekedése mellett, így a zöldhasúval szemben szintén öthetes csúcsra ért a forint 356 közelében, igaz itt egy nagyon fontos technikai szint húzódik, ami akár meg is állíthatja a forint mentelését. Ma tart kamatdöntő ülést az Európai Központi Bank, leginkább ez az esemény hozhat mozgást a piacokon. Az irányadó ráta várhatóan 3,75%-on marad, így a háromnegyed 3-kor kezdődő sajtótájékoztató üzeneteire kell majd nagyon figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×