eur:
390.89
usd:
357.68
bux:
72539.74
2024. július 17. szerda Elek, Endre
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője beszél a kormánypártok országjáró fórumán Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központ 2024. május 31-én.
Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

Deutsch Tamás a politikai kordonról: az EP semmibe vette több millió uniós választópolgár akaratát

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a baloldali blokk felhatalmazva érzi magát arra, hogy felülbírálja az európai választópolgárok döntését, ez pedig a demokrácia semmibevétele. Deutsch Tamás annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Patrióták Európáért EP-frakció jelöltjei közül sem alelnöknek, sem háznagynak nem választottak meg, a párt úgynevezett politikai kordon mögé került.

Az európai parlamenti képviselők többségét adó baloldali blokk több millió uniós választópolgár akaratát vette semmibe azzal, hogy nem választotta be a háznagyok közé a Patrióták Európáért EP-frakció jelöltjét, Szekeres Pált, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjét – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője Strasbourgban szerdán, a szavazás után Szekeres Pállal tartott közös sajtótájékoztatóján.

A többséget adó baloldali blokk „felhatalmazva érzi magát arra, hogy felülbírálja az európai választópolgárok döntését, visszaél a választóktól kapott mandátumokkal és az EP-pozícióját arra használja fel, hogy átírja az európai választópolgárok EP-választáson kinyilvánított akaratát” – mondta Deutsch Tamás.

Úgy vélte, hogy bár a választók politikai értelemben a változás mellett szavaztak, a baloldali blokk, a néppárt, a szocialisták, a zöldek, a liberálisok és a kommunisták a változatlanság pártján állnak, a választók akaratát akár a demokrácia szabályainak megsértése árán is igyekeznek figyelmen kívül hagyni. Ugyanígy akár a demokrácia szabályait, sőt az EP működésére vonatkozó uniós jogszabályokat sem tartják be, ha ez sérti hatalmi törekvéseiket – tette hozzá.

A fideszes politikus a hirado.hu szerint elmondta, csak növeli a frakció és a Fidesz–KDNP-delegáció harci kedvét a szerdai, háznagyokról szóló választás, illetve az EP keddi, az alelnökök személyéről rendezett voksolása, amelyen a Patrióták Európáért-frakció két jelöltje – Klara Dostalová és Fabrice Leggeri – közül egyik sem kapott elegendő szavazatot. Deutsch Tamás kiemelte: a frakció a harmadik legnagyobb az EP-ben, így ezek a pozíciók jártak volna jelöltjeiknek, ám azt is hozzátette, nem is bíztak benne, hogy megkapják a szükséges szavazatokat.

Emlékeztetett arra is, hogy az EP a jövő héten tart szavazást a szakbizottságok elnöki és alelnöki tisztségeiről, amelyeken súlyánál fogva a Patrióták Európáért-frakciónak 2-3 elnöki és 8-12 alelnöki pozíció járna.

„Nem fogunk kitérni ez elől a megmérettetés elől sem”

– mondta Deutsch Tamás, és hozzátette: érvényt fognak szerezni a választópolgárok akaratának.

A szerdai szavazás "emberi oldaláról" beszélve szégyenteljesnek nevezte azt, és rámutatott, hogy "bár az EP balos képviselői gyakran emlegetik az esélyegyenlőséget és a sokféleséget", mégsem szavaztak bizalmat a fogyatékossággal élő Szekeres Pálnak.

"Nem lehet emellett szó nélkül elmenni, és nem is akarunk" – szögezte le.

Szekeres Pál a sajtónak kiemelte: sokan úgy szavaztak, hogy – bár képviselőtársainak bemutatkozó levelet is küldött, amelyben vázolta céljait és elképzeléseit – nem ismerték őt.

Elmondta, a szavazás eredménye nem befolyásolja az EP-ben végzett munkáját, amelyben továbbra is igyekszik helytállni.

Nem zárta ki azt sem, hogy a voksolók esetleg úgy gondolták, egy fogyatékossággal élő háznagy nem tudná ellátni a feladatát, ám, mint mondta, azoknak, akik emiatt nem szavaztak rá, a saját lelkiismeretükkel kell elszámolniuk.

"Továbbra is úgy gondolom, vállalni kellett a jelöltséget (...) Nem a felkészültségemmel, a tapasztalatommal vagy a nyelvtudásommal volt a hiba" – szögezte le, és úgy vélte: nehezen magyarázható azoknak az érve, akik nem támogatták.

Bóka János európai ügyekért felelős miniszter is arról írt a Facebook-oldalán, hogy 18 millió polgár változás iránti igényét vette semmibe az Európai Parlament, amikor egyetlen alelnököt sem választott a Patrióták Európáért frakciójából. Szerinte ez a parlamenti szokások és a tagállamok közös alkotmányos hagyományainak megsértése, és tiszteletlenség a jogállamiság és demokrácia alapelveivel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Navracsics Tibor: példátlan politikai lépés a Patrióták kiszorítása az Európai Parlamentben

Navracsics Tibor: példátlan politikai lépés a Patrióták kiszorítása az Európai Parlamentben

A többi frakció nem akarja megadni azt a sikerélményt, hogy a pozíciók révén kohéziós pontok jöjjenek létre a pártcsoporton belül, inkább a frusztrációt és feszültséget akarja növelni a frakción belül – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Elon Musk kemény üzenetet küldött Olaf Scholznak: kancellár úr, mi ez?

A német közszolgálati csatorna egyik műsorvezető-humoristája sajnálkozott azon, hogy meghiúsult a Donald Trump elleni merénylet. Az X közösségi platformon vonta kérdőre a németországi Tesla-gyár tulajdonosa, a milliárdos Elon Musk a kormányfőt, aki eddig nem szólalt meg a szombati fegyveres támadás ügyében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×