eur:
392.08
usd:
360.08
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje és alelnökjelöltje, J. D. Vance ohiói szenátor (j) a republikánusok elnökjelölő országos gyűlésén a Wisconsin állambeli Milwaukee Fiserv Forum sportcsarnokában 2024. július 15-én. Két nappal korábban merényletet kíséreltek meg Trump ellen, a lövés a fülét érte.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Magyarics Tamás: J. D. Vance alelnökjelöltsége több szempontból is ideális a republikánusoknak

A 39 éves ohioi szenátor James David Vance lesz a republikánus Donald Trump alelnökjelöltje az Egyesült Államok novemberi elnökválasztásán. Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint ő hozhatja az egyik billegő államot, Ohiót, megszólíthatja a kiábrándult fiatalokat és az amerikai alsó-középosztályt is.

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukee-ban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot. A volt elnök Truth Social-oldalán közzétett nyilatkozatában a 39 éves James David (J. D.) Vance ohiói szenátort nevezte meg alelnökjelöltjének, aki Trump egyik legélesebb bírálójából egyik legelkötelezettebb védelmezőjévé lépett elő.

Az amerikai politika legfelső szintjén kifejezetten fiatalnak számító szenátor James Donald Bowman néven született Ohióban, kisvárosi, szerény körülmények között élő családban nőtt fel. Vance a középiskola után rögtön az amerikai haditengerészet felé vette az irányt, melynek színeiben az iraki háborúban is szolgált. A republikánus ügy mellett már fiatal korában elköteleződött, egyetemi évei alatt az ohiói állami törvényhozás egyik republikánus szenátora, Bob Schuler mellett dolgozott.

Miután megszerezte jogi diplomáját a Yale Egyetemen, néhány év ügyvédi tevékenység után kockázatitőke-befektetőként kezdett dolgozni, majd 2017-től rendszeresen elemezte a CNN-en az amerikai politikát. 2021-ben elindult az ohiói republikánus szenátori előválasztáson, majd a szenátorválasztáson, melyet 2022 novemberében meg is nyert. Donald Trumpot korábban „amerikai Hitlerként” emlegette, 2022-ben ugyanakkor az ő ajánlásával nyerte meg a választást.

Magyarics Tamás az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy az alelnökjelölt nem teljesen ismeretlen Magyarországon sem, mert írt egy könyvet 2016-ban Hillbilly Elegy címmel, amely nagy siker lett, és Kisvárosi ballada az amerikai álomról címmel megjelent magyarul is. Az Amerikai-szakértő felidézte, hogy Vance a családi történetét írta meg,

Kentucky északi részén, eléggé rossz körülmények között élő fehér alsó-középosztálybeli családba született,

amelyet sújtott az alkoholizmus, a drog, a munkanélküliség, a nagyszülők nevelték fel, mégis summa cum laude minősítéssel végezte el az Ohiói Egyetemet, majd a Yale-re, az egyik legjobb jogi karra járt, és az ottani nívós folyóiratnak lett a főszerkesztője, mielőtt politikai pályára lépett.

"J. D. Vance pedigréje nagyon jó a republikánusok szempontjából is, hiszen Donald Trump 2016-ban és 2020-ban is többek között a munkásosztályt célozta meg, őket sikerült elég nagy számban átvinni a demokratáktól a republikánusokhoz. Vance nagyon konzervatív elveket vall, a család, a vallás, a hagyományos értékek mellett áll ki, nem fogadja el ezt az új marxista, szélsőbalos woke ideológiát, ami a demokrata főáramra egyre inkább jellemző lesz. Ilyen szempontból

ő ideológiailag jól kiegészíti Trumpot"

– mondta Magyarics Péter.

Arra is emlékeztetett, hogy több név is közszájon forgott Vance mellett, így az észak-dakotai kormányzó, Doug Burgum és a floridai szenátor, Marco Rubio. Utóbbi ellen szólt, hogy elég éles politikai ellentétek voltak közte és Trump között, ráadásul a 12. alkotmánykiegészítés megtiltja, hogy az elnök és alelnök ugyanabból az államból érkezzen, márpedig mindkettejük hivatalos lakhelye Floridában van. A szakértő szerint Burgum ideológiailag teljesen passzol Trumphoz, viszont észak-dakotai politikusként túl sokat nem nagyon tudott volna hozzátenni választási sikerhez. Vance esetében viszont kulcstényező, hogy ohiói szenátor, mert Ohio az egyik billegő állam, és ha Ohio a republikánusok kezébe kerül, annak ellenére, hogy az egyik szenátor demokrata, akkor sokkal nagyobb esélye van arra, hogy Donald Trump bejusson a Fehér Házba. "Vance választása ezért túlmutat egyszerűen azon, hogy ő ideológiailag vagy egyéb szempontból mennyire illik a republikánus politikába" – magyarázta a külpolitikai elemző.

Az elnökjelölt mellett szól az életkora is Magyarics Tamás szerint, mert az amerikai fiatalok többsége kiábrándult, hogy két ilyen idős elnökjelölt van. Szerinte nemcsak arról van szó, hogy Bident túlkorosnak találja az emberek 80 százaléka az elnökségre, akár fizikailag, akár mentálisan, hanem elég sokan úgy vélik, hogy Trump is túl öreg 78 évesen ahhoz, hogy elnök legyen.

"A fiatalok megnyerése rendkívül fontos, hiszen elég jelentős választói bázist képviselnek, különösen az úgynevezett Z generáció, az 1997–2012 közöttiek, akik most fognak gyakorlatilag először szavazni, és az ő körükben

az, hogy egy fiatal politikus van Donald Trump mellett, üzenetértékkel bír"

– mondta, és hozzátette, hogy J. D. Vance nagyon jól beleillik abba a képbe, hogy a republikánusok képviselik az úgynevezett kisembereket, akiket a demokraták "az út szélén hagytak". Ezenkívül az úgynevezett Közép-Amerikában, a két part közötti Amerikában sokan úgy érzik, a demokraták, a keleti-nyugati parti elitek lenézik őket a hagyományos értékeik miatt, vagy az életmódjuk miatt, és ebből a szempontból szerinte kitűnő választás az alelnökjelölt. "Ő az, aki az ő körükből jött, aki megérti az ő problémáikat, hiszen a családjában is számos olyan probléma volt, ami összefüggött ezekkel a társadalmi, gazdasági bajokkal" – mondta Magyarics Tamás, és kiemelte, az alelnökjelölt-választás pontosan jelzi, hogy a két párt milyen választói bázisokat szeretne mozgósítani, mert a demokraták Kamala Harris révén a nőket és a színesbőrűeket igyekszik maga mögé állítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás: J. D. Vance alelnökjelöltsége több szempontból is ideális a republikánusoknak

Magyarics Tamás: J. D. Vance alelnökjelöltsége több szempontból is ideális a republikánusoknak

A 39 éves ohioi szenátor James David Vance lesz a republikánus Donald Trump alelnökjelöltje az Egyesült Államok novemberi elnökválasztásán. Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint ő hozhatja az egyik billegő államot, Ohiót, megszólíthatja a kiábrándult fiatalokat és az amerikai alsó-középosztályt is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×