eur:
394.6
usd:
365.77
bux:
0
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) az Európai Unió brüsszeli kétnapos csúcstalálkozójának első napján, 2024. június 27-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hivatalos: Kijevben tárgyal Orbán Viktor Volodimir Zelenszkijjel

A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége – tájékoztatott a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.

A The Guardian több forrásból is úgy értesült, hogy hosszas egyeztetést követően kedden – egy nappal azután, hogy hivatalosan is átvette a soros EU-elnökséget – Kijevbe látogat Orbán Viktor magyar miniszterelnök és találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – számolt be a hvg.hu.

Az elmúlt hetekben ugyanis hosszas tárgyalások után, megállapodás született a kárpátaljai magyarok jogairól. A lap budapesti forrása szerint ez volt a találkozó előfeltétele, és a megállapodást sikerként jelenthetik be. Zelenszkij tanácsadója, Mikhail Podoljak nem akarta kommentálni a hírt a Guardiannek, de már kijevi források a lapnak megerősítették, hogy ez a terv, „hacsak az utolsó pillanatban nem lesz változás” – írja az atv.hu.

Kedd reggel miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból megerősítette: Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke Kijevbe érkezett, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint

a megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is – közölte a sajtófőnök.

Andrij Jermak – Zelenszkij elnöki hivatalvezetője – hétfőn az X-en köszönte meg Szijjártó Péternek, hogy „hosszú hónapok alatt sokat beszélgettek a külgazdasági és külügyminiszterrel, és találkoztunk Ungváron. Beszéltünk az ukrán-magyar kapcsolatok kulcskérdéseinek előrehaladásáról. Folytatjuk” – posztolta.

Az előzményekhez tartozik: Volodimír Zelenszkij hétfőn az X-en gratulált Magyarországnak az EU-elnökség átvételéhez. Az ukrán elnök a közös érdekek és célok előremozdításáról úgy fogalmazott: „Ukrajna az EU-hoz vezető úton haladva készen áll arra, hogy hozzájáruljon ezekhez az erőfeszítésekhez és hogy megerősítse Európát.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
17 éves mélyponton a lakások megfizethetősége

17 éves mélyponton a lakások megfizethetősége

Az Egyesült Államokban az átlagkeresetűek számára a lakástulajdonlás kevésbé megfizethető, mint az elmúlt 17 évben bármikor. Az Attom új jelentése szerint egy tipikus otthon költségei - beleértve a jelzáloghitel-törlesztést, az ingatlanbiztosítást és az adókat - a második negyedévben az átlagbér 35,1%-át emésztették fel, ami 2007 óta a legmagasabb arány, és az egy évvel korábbi 32,1%-hoz képest is emelkedést jelent - tudósított a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×