eur:
395.29
usd:
368.32
bux:
72288.23
2024. július 2. kedd Ottó
Aston Martin Bulldog. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

A világ talán legdrágább autóját videóztak le Londonban - mutatjuk

Az Aston Martin Bulldog értékét 15 millió fontra, vagyis majdnem 7 milliárd forintra becsülik.

Az elképesztően drága autót tulajdonosa, az ismert brit építész Norman Foster vezette. Ebből a kocsiból egyetlen darabot épített, az amúgy sem a tömeg termeléséről ismert brit autógyár. Eredetileg 15-20 darabot akartak gyártani, de kiderült: az autó annyira drága lenne, hogy még a leggazdagabbak sem vennék meg.

A Bulldog – az Aston Martin akkori ügyvezető igazgatója, Alan Curtis által repült Scottish Aviation Bulldog repülőgépről kapta a nevét. A cég ezzel a járművel akarta megmutatni technikai fejlettségét és tervezőinek innovatív gondolkodását.

Bár az autót az Egyesült Királyságban gyártották, bal kormányos. A Bulldog éles ékformáját William Towns tervezte. Egészen egyedi, öt, középre szerelt, rejtett fényszóróval és sirályszárnyas ajtóval rendelkezik. A belső teret bőrrel borították, diófa díszítéssel és több LED-gombot használtak, mint például a cég legelőkelőbb modelljében, a Lagondában.

Az Aston Martin 15-25 Bulldog megépítését tervezte, de 1981-ben Victor Gauntlett lett a cég elnöke, és úgy döntött, hogy a projekt túl költséges, ezért a Bulldog fejlesztését leállították. Az egyetlen addig elkészült Bulldog-ot 1984-ben egy közel-keleti gyűjtőnek adták el 130 000 fontért (több mint hatvan millió forintért). Az új tulajdonos visszapillantó tükröt és kamerát is szereltetett a kocsira. Később a Bulldogot tovább adta egy amerikai gyűjtőnek, és egy időre az Egyesült Államokba került, ahol különböző raktárakban állt.

Száguldásra tervezték. Aston Martin Bulldog. Forrás: Wikipédia
Száguldásra tervezték. Aston Martin Bulldog. Forrás: Wikipédia

Amerikából aztán a távol-keletre vitték, majd eladásra kínálták a különleges járművet. 2020-ban ismét egy amerikai gyűjtőhöz került, aki az Aston Martin korábbi vezetőjének fiát kérte fel, hogy hozza helyre az autót eredeti állapotnak megfelelően. Időközben ugyanis a gyári világosszürke-ezüst külsőt zöldre festették és a belső kárpitozás sötétbarna-fekete színkombinációt is megváltoztatták, világos barnára. A teljes felújítás legfőbb célja azonban az volt, hogy a Bulldoggal elérjék a 200 mérföld/óra, vagyis a 320km/h-s sebességet.

A két ajtós kupét egy 5,3 literes, V8-as, dupla turbós, Aston Martin motor hajtja. Az erőforrás a próbapadon 700 lóerőt és 678 Nm nyomatékot produkált, de az autóba építve a teljesítmény 100 lóerővel csökkent. Mivel csak valamivel magasabb mint egy méter, azért a ki és beszállás komoly sportteljesítmények számít.

És, hogy sikerült-e elérni az áhított 200 mérföld/órás sebességi rekordot? Az első kísérleteknél 2021-ben, a Yoeviltoni versenypályán, a kocsi "csak" 162 mérföldes (261km/h) tempóra tudott gyorsulni. De a BBC Radio 4 2023. június 6-án arról számolt be, hogy az autó elérte, sőt még meg is haladta a 320km/h-s sebességet. A Bulldog 205.4 mph (330.55 km/h)-val száguldott a skóciai Campbeltown reptér lezárt kifutópályáján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×