eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án, az ötnapos esemény második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Német mentőakció Pekingben: béketárgyalás a vámháború árnyékában

Dél-Koreát és Kínát érintő kelet-ázsiai látogatásra indult Robert Habeck német gazdaági miniszter. A szöuli vizit udvariassági látogatásnak tűnhet a pekingihez képest, ahol a miniszter a német gazdaságot érintő fontos kérdésekről egyeztet. Mindenekelőtt az elektromos autók importjáról, amit az ázsiai nagyhatalom és az Európa Unió közötti vámháború fenyeget.

Az Európai Bizottság a múlt hét közepén hozta nyilvánosságra, hogy július elejétől jelentős büntetővámokat vet ki a Kínában gyártott és onnan importált elektromos autókra. Az unió ezzel az amerikai példát követné, az Egyesült Államok ugyanis a közelmúltban 100 százalékra növelte a kínai elektromos autókra kivetett vámot. A bizottság a lépést a verseny torzulásával indokolta, amelyet érvelése szerint a magas kínai állami támogatások okoznak. A kínai kormány hivatalos közlése szerint ellenintézkedéseket tesznek.

Szakértők szerint a háború legnagyobb vesztese Németország, illetve a német autógyártók, mindenekelőtt a BMW, a Volkswagen és a Mercedes lehetnek. A Volkswagen csoport a világ egyetlen országában sem ad el annyi elektromos autót, mint Kínában, adatok szerint több mint hámrommilliót évente.

A legfrissebb adatok szerint az importált elektromos autók negyven százaléka már Kínából származik. Ez azt jelenti, hogy minden tíz új elektromos autóból négy Kínából érkezett Németországba. A szövetségi statisztikai hivatal szerint januártól áprilisig 31 500 elektromos autót importáltak a Kínai Népköztársaságból.

Kína részesedése a németországi piacon megjelent teljesen elektromos autók importja terén a múlt évi 29 százalékról emelkedett a mostani 40,9 százalékra.

A ZDF szakértőkre hivatkozva ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy a kínai elektromos autók általában húsz százalékkal olcsóbbak, mint az Európai Unió országában gyártott modellek.

A látogatással kapcsolatban a berlini gazdasági minisztérium azt állította hogy a miniszter nem kíván tárgyalni az unió nevében. A kereskedelmi konfliktus ennek ellenére "forró téma", amit jelez, hogy a gazdasági tárca vezetője a kínai fővárosban találkozik más EU-tagállamok képviselőivel is. A találkozó célja az, hogy egységes frontot alakítsanak ki.

A ZDF szerint fontos téma lesz a kínai technológia alkalmazása a mobilkommunikáció bővítésében. Egyelőre nincs kormányzati konszenzus arról, hogy a Huawei és a ZTE kínai távközlési cégek komponensei milyen mértékben legyenek részei a jövőbeli német 5G mobilhálózatnak.

Ázsiai látogatásának első állomásán, Szöulban ugyanakkor a miniszter annak szükségességét hangsúlyozta, hogy a német gazdaság függetlenebbé váljon Kínától.

Hivatalos adatok szerint 2023-ban Kína volt Németország legfontosabb ázsiai kereskedelmi partnere, míg Dél-Korea Japán mögött a harmadik helyen állt.

Címlapról ajánljuk
Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus
Friss felmérés

Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

A Német Környezetvédelmi Szervezet (Deutsche Umwelthilfe – DUH) legutóbbi felmérése szerint az autóhasználatot tekintve aligha tekinthetők példaképnek vezető német politikusok. Több tucat német politikus használ olyan személygépkocsit, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása túllépi az erre vonatkozó uniós korlátozást, ráadásul közöttük több kormánytag is van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×