eur:
396.71
usd:
371.44
bux:
71013.43
2024. június 27. csütörtök László
Nyitókép: Pixabay

Amerikai katonák állomásozhatnak Svédországban

A svéd parlament kedden késő este jóváhagyta az Egyesült Államokkal való katonai együttműködésről szóló vitatott megállapodást - jelentette a svéd közszolgálati televízió (SVT).

A megállapodás szabályozza az amerikai katonai jelenlét konkrét feltételeit Svédországban. Az SVT idézte Pal Jonson svéd védelmi minisztert, aki szerint a megállapodás egy válság vagy háború esetén jelentősen javítaná az amerikai támogatás feltételeit.

Stockholm és Washington decemberben kötötte meg a védelmi megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy az amerikai csapatok 17 svédországi katonai létesítményt használhassanak, beleértve repülőtereket, haditengerészeti bázisokat és szárazföldi csapatok állomáshelyeit.

A megállapodás az amerikai csapatok gyakorlatozásán kívül lehetővé teszi katonai személyzet és felszerelések telepítését is.

A megállapodást bírálók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a szerződésben nem foglalkoznak a nukleáris fegyverek állomásoztatásával. A svéd kormány közölte, hogy Svédország jól ismert és tiszteletben tartott álláspontja szerint békeidőben tilos a nukleáris fegyverek jelenlétét az ország területén.

A sok éven át katonaileg semleges Svédország a szomszédos Finnországgal együtt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját követően NATO-tagságért folyamodott, és március 7-én csatlakozott a szervezethez.

Címlapról ajánljuk
Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott
táblázat

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 26. 22:01
×
×
×
×