eur:
390.16
usd:
357.77
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Pixabay

Amerikai katonák állomásozhatnak Svédországban

A svéd parlament kedden késő este jóváhagyta az Egyesült Államokkal való katonai együttműködésről szóló vitatott megállapodást - jelentette a svéd közszolgálati televízió (SVT).

A megállapodás szabályozza az amerikai katonai jelenlét konkrét feltételeit Svédországban. Az SVT idézte Pal Jonson svéd védelmi minisztert, aki szerint a megállapodás egy válság vagy háború esetén jelentősen javítaná az amerikai támogatás feltételeit.

Stockholm és Washington decemberben kötötte meg a védelmi megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy az amerikai csapatok 17 svédországi katonai létesítményt használhassanak, beleértve repülőtereket, haditengerészeti bázisokat és szárazföldi csapatok állomáshelyeit.

A megállapodás az amerikai csapatok gyakorlatozásán kívül lehetővé teszi katonai személyzet és felszerelések telepítését is.

A megállapodást bírálók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a szerződésben nem foglalkoznak a nukleáris fegyverek állomásoztatásával. A svéd kormány közölte, hogy Svédország jól ismert és tiszteletben tartott álláspontja szerint békeidőben tilos a nukleáris fegyverek jelenlétét az ország területén.

A sok éven át katonaileg semleges Svédország a szomszédos Finnországgal együtt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját követően NATO-tagságért folyamodott, és március 7-én csatlakozott a szervezethez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×