eur:
390.56
usd:
358.29
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Peter Pellegrini korábbi szlovák kormányfőt, a Hang - Szociáldemokrácia párt vezetőjét sminkelik a szlovákiai választásokat megelőző televíziós vita szünetében Pozsonyban 2023. szeptember 21-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Hivatalosan is államfő Szlovákiában Peter Pellegrini

Letette köztársasági elnöki esküjét Peter Pellegrini a szlovák parlamentnek a pozsonyi filharmónia épületében tartott ünnepi ülésén szombaton, és ezzel hivatalba lépett Szlovákia történetének hetedik államfőjeként.

Peter Pellegrini a vonatkozó előírásoknak és hagyományoknak megfelelően az alkotmánybíróság elnöke előtt tette le hivatali esküjét. A szlovák köztársasági elnökök hivatali esküjében egyebek mellett az szerepel: az államfő ígéretet tesz arra, hogy gondoskodni fog "a szlovák nemzet és a Szlovák Köztársaság területén élő nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok" jólétéről.

Peter Pellegrini beiktatási beszédében azt mondta: államfőként számára a legfőbb érték az állam, a nemzet, a család és az ember lesz, az elnöki palotából pedig főként nyugalmat akar felajánlani. Hozzátette: politikai meggyőződése részeként egy olyan erős államra gondol, amely mindig is szolgálni fogja állampolgárait, nem pedig teher lesz számukra, és egy olyan államra, amely külső irányban is erős lesz.

Az új államfő hangsúlyozta: Szlovákia az Európai Unió és a NATO szilárd része, és az is marad, ugyanakkor soha nem fog félni attól, hogy szuverén hangját hallassa ezekben az intézményekben. "Szlovákia nemzeti, állami érdekei fontosabbak lesznek számomra, minthogy megtapsoljanak a hírességek, dicsőítsen a sajtó, vagy megdicsérjenek a világ vezetői" - jelentette ki Peter Pellegrini. Hozzátette: az ország államfőjeként azon kíván dolgozni, hogy Szlovákiának minden szomszédjával egészséges viszonya legyen. Kiemelte: a belpolitika tekintetében a gondoskodó, az embert a középpontba állító államért kíván tenni, valamint azért is, hogy a politika színpadját az elemi kultúra, a tisztelet és a méltóság jellemezze.

Az elnöki eskütételt követően Peter Pellegrininek jelképesen átadta az államfői palotát a távozó államfő, Zuzana Caputová, majd az elnöki beiktatás programja egy ünnepi ebéddel folytatódott. Az ünnepség egy, az új államfő által a pozsonyi várban adott ünnepi fogadással ér majd véget.

Peter Pellegrinit idén áprilisban, az ország történetének hatodik közvetlen elnökválasztásának második körében választották államfővé, a szavazáson részt vevők voksainak 53,1 százalékával. Az 1975-ben Besztercebányán született, jelenleg 48 éves, közgazdász végzettségű Peter Pellegrini először 2006-ban, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) listáján került be képviselőként a pozsonyi törvényhozásba, majd a rákövetkező években számos kormánytisztséget is ellátott, illetve rövidebb ideig kormányfő is volt. Idén áprilisi megválasztása előtt a hárompárti szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártjának, a Hangnak (Hlas) elnökeként a parlament elnöki tisztét látta el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Az ukrajnai háborúban nem lehet biztosan tudni, hogy a felek mekkora veszteségeket szenvednek el a harctéren, a számokat csak tippelni lehet. A ritka kivételek egyike, hogy valamelyik harcoló fél adatokat oszt meg erről. Most az ukránok kivételt tettek egy településért vívott csatával kapcsolatban – írja az Ukrajinszka Pravda. Kiadta napi jelentését az amerikai Institute for the Study of War (ISW) az ukrajnai háborúról, amelyben ezúttal – mások mellett – Dmitrij Medvegyev kijelentéséről és az orosz sajtóról írnak. Cikkünk folyamatosan frissül a az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×