eur:
394.92
usd:
367.53
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Alexander De Croo belga miniszterelnök a koronavírus-járványról tartott brüsszeli bizottsági ülés utáni sajtóértekezleten 2020. október 16-án. Itt bejelentették, hogy a terjedése megfékezésének érdekében korlátozó intézkedéseket vezet be a kormány: egy hónapra elrendeli az éjszakai kijárási tilalmat, továbbá a vendéglátóhelyek bezárását.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

A belga király elfogadta a miniszterelnök lemondását

A kormányfő a választás eredményét csalódásnak nevezte, amelyért vállalja a felelősséget.

Alexander De Croo belga miniszterelnök közösségi oldalán jelentette be hétfőn, hogy Fülöp király elfogadta lemondását. A kormány az új kabinet eskütételéig marad hivatalban.

Belgiumban vasárnap az európai parlamenti voksolással együtt tartották a szövetségi és regionális választást. Ezen Alexander De Croo pártja, a flamand liberális párt (Open VLD) 12 képviselőházi mandátumából ötöt elveszített.

A kormányfő a választás eredményét csalódásnak nevezte, amelyért vállalja a felelősséget.A kormány tovább viszi az aktuális ügyeket és előkészíti a hivatalok átadását az új szövetségi kabinetnek - közölte De Croo.

A belgiumi szövetségi és regionális választásokon az Új Flamand Szövetség érte el a legjobb eredményt, az alsóház 150 mandátumából - a jelenlegihez képest egy helyet veszítve - 24-et szerzett meg.

A 2019-es választásokat követően Belgiumban hosszú ideig nem alakult kormány. Alexander De Croo 652 nappal a voksolás után esküdött fel a "Vivaldi-koalíció" néven ismert hétpárti kormány miniszterelnökeként.

Az országban a törvényhozó hatalom letéteményese a kétkamarás szövetségi parlament. A felsőház, a szenátus 60 tagja közül ötvenet a regionális parlamentek, tízet pedig ezek a szenátorok választanak meg. Az alsóház 150 tagját közvetlenül, öt évre választják, északon csak flamand, délen csak vallon pártra lehet szavazni. A szövetségi kormányban azonos számú flamand és vallon miniszternek kell lennie.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×