eur:
394.85
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 12: Belgium Prime Minister Alexander De Croo is talking to media in Le RĂŠsidence Palace a conference hall in the EU district on April 12, 2024 in Brussels, Belgium. During this press conference, Belgian Prime minister and Belgian Minister of Foreign Affairs, European Affairs and Foreign Trade and the Federal Cultural Institutions give an overview of the results of the Presidency of the Council of the European Union halfway through its tenure. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

A belga miniszterelnök bejelentette lemondását

A szavazatok 90 százalékos feldolgozottsága mellett az Új Flamand Szövetség (N-VA) fölényesen nyerte az EP-választásokat vasárnap Belgiumban. Ugyanakkor Alexander De Croo kormányfő pártja, a liberális Open VLD támogatottsága mintegy 8 százalékra esett vissza, ezzel a liberális alakulat lett a választások nagy vesztese. De Croo vasárnap este a könnyeivel küszködve jelentette be lemondását, de – mint ígérte, „visszatérnek”.

A szavazatok közel 90 százalékos feldolgozottsága alapján az N-VA lett a választások nagy győztese Belgiumban. Az Új Flamand Szövetség a szavazatok 24,5 százalékát szerezte meg a nem hivatalos adatok szerint. Az EP-választás nagy vesztese ugyanakkor a liberális Open VLD lett. A liberális párt támogatottsága a 2019-es 13,5 százalékról 8 százalékra esett vissza, melynek hatásár – írja a hirado.hu.

Alexander De Croo miniszterelnök vasárnap este vereségét elismerve bejelentette lemondását.

Belgium flandriai részén továbbra is az N-VA a legerősebb párt, amely támogatói bázisát 24,5 százalékra növelte. A Flamand Érdek 22,7 százalékot ért el, amely némileg elmarad az előzetes közvélemény-kutatásoktól.

A harmadik helyen az előzetes adatok szerint a Vooruit párt végzett 13,5 százalékkal.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×