eur:
396.56
usd:
369.77
bux:
70319.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
Elektronikus szavazógépeket és egyéb, a szavazáshoz kapcsolódó eszközöket vesznek át választási bizottsági tagok a Harijána állambeli Faridábádban az indiai parlamenti választások hatodik szakaszának megkezdése előtti napon, 2024. május 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Radzsat Gupta

A világ legnagyobb választása zajlik Indiában, több mint 640 millió szavazatot kell megszámlálni

Magyar idő szerint fél 9 körül már körvonalazódni fog az indiai választás eredménye, az első részeredmények Narenda Modi miniszterelnök pártjának, a Nemzeti Demokratikus Szövetségnek kedveznek.

Megkezdődött a 642 millió leadott szavazat összeszámlálása Indiában, a világ legnagyobb választásán - írja a Reuters híradása nyomán a HVG. Az ország 543 választókerületében párhuzamosan zajlik a szavazatszámlálás, előbb a levélben leadott voksokat számszerűsítik, majd a 2000 óta használt elektronikus szavazógéppel leadott szavazatok megszámlálása következik.

Az első eredmények Narendra Modi hivatalban lévő miniszterelnök pártjának, a Nemzeti Demokratikus Szövetségnek (NDA) az előnyét mutatták,

hasonlóan a korábbi exit pollokhoz. Magyar idő szerint fél 9 körül már jó eséllyel meg lehet mondani, ki nyerte a választást. A BBC szerint az eddig megszámolt voksok alapján Narendra Modi pártja 267 választókerületben vezet, 189-ben pedig fő riválisa, a Rahul Gandhi vezette INDIA ellenzéki tömörülés áll az élen. 43 körzetben más jelöltek vezetnek, a többi kerületből még nem érkeztek adatok.

Ahhoz, hogy valaki parlamenti többséget szerezzen, 272 képviselőre van szükség, de mint írják, az exit pollok szerint Narendra Modi pártjának ennél is jóval több, akár 350 mandátum is juthat, azaz a miniszterelnök harmadik ciklusát kezdheti el India élén.

Az ország választásának lebonyolításában 15 millióan vettek részt, a hatalmas szavazás megszervezése egyébként is komoly kihívást jelentene, jelenleg viszont még az elképesztő hőséggel is meg kell birkózniuk a szavazóbiztosoknak. A hőhullámban eddig 77-en haltak meg, közülük 33-an a szavazás megszervezésében vettek részt.

Címlapról ajánljuk
Kitoloncolás: Németország Üzbegisztán-terve beelőzheti a britek Ruanda-tervét

Kitoloncolás: Németország Üzbegisztán-terve beelőzheti a britek Ruanda-tervét

Üzbegisztánnal tárgyal Németország arról, hogy a bűncselekményt elkövető afgánokat az ázsiai országon keresztül toloncolhassák haza. Dánia és az Egyesült Királyság Ruandával, Olaszország pedig Albániával állapodott meg az illegális bevándorlók kitelepítéséről. A Migrációkutató Intézet kutatási vezetőjét, Sayfo Omart kérdeztük a megoldásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
Új iparág megszületését lengette be Nagy Márton

Új iparág megszületését lengette be Nagy Márton

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fogadta a legnagyobb akkumulátoripari cégek közé tartozó SK ON Hungary és CATL Debrecen képviselőt. Az egyeztetések keretében Cho Daehee-vel, az SK ON Hungary ügyvezető igazgatójával és Jason Chen-nel, a CATL európai működésért felelős ügyvezető igazgatójával tárgyalt. A megbeszélés során a felek áttekintették az elektromos járműiparhoz kapcsolódó akkumulátoripar nemzetközi helyzetét, különös tekintettel annak európai helyzetére, továbbá az ágazat előtt álló kihívásokat és a zöld átállásban rejlő lehetőségeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×