eur:
396.84
usd:
370.91
bux:
70873.72
2024. június 26. szerda János, Pál
Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter beszél a merénylet áldozatául esett Robert Fico szlovák miniszterelnök állapotáról tájékoztatja a sajtót a pozsonyi kormányszékházban 2024. május 19-én. Itt közölték: a kormányfő túljutott az életveszélyen, de az állapota továbbra is súlyos, intenzív ellátást igényel. Ficót négy nappal korábban Nyitrabányán négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi.
Nyitókép: Jakub Gavlák

Kiderült, miért célzott egy símaszkos gyerek egy kocsiból Peter Pellegrini házára

Símaszkos gyerek célzott fegyverével egy BMW-ből a szlovák államfő házára. Az eset tragédiával is végződhetett volna.

A Robert Fico kormányfő elleni merénylet után újabb incidens borzolja a kedélyeket Szlovákiában. Matús Sutaj Estok belügyminiszter egy videófelvételt mutatott arról, hogy egy mozgásban lévő autó hátsó ülésén utazó símaszkos gyerek, lehúzott ablak mellett, játékfegyverrel céloz Peter Pellegrini köztársasági elnök vereknyei házára. A kisfiú édesapját, aki a kocsit vezette, azóta előállították. Azt mondta, pusztán játszottak a gyermekével –írja az ujszo.com.

Sutaj Estok sajtótájékoztatóján emlékeztetett, több mint két hete történt a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet, ami nemcsak a kormányfő, hanem a teljes szlovák demokrácia ellen elkövetett támadásként értelmezhető. Ennek fényében nem meglepő, hogy napirendre került a közjogi méltóságok védelmének megerősítése. Sutaj Estok jelenleg ezt tekinti az egyik legfontosabb feladatának, amellett, hogy garantálnia kell a merénylet körülményeinek feltárását, illetve felül kell vizsgálnia, hogy a biztonsági szervek megfelelően jártak-e el a támadás előtt és után.

Azt ígérte, hogy a biztonsági intézkedések megerősítéséről fokozatosan tájékoztatni fogja a közvéleményt, ugyanakkor leszögezte: ahhoz, hogy a hasonló incidenseket meg lehessen előzni, enyhíteni kell a társadalomban uralkodó feszültségeket, amellyel a rendőrség nap mint nap szembesül, például a közösségi médiában megjelenő gyűlöletkeltő bejegyzések és hozzászólások formájában. A tárcavezető nemrégiben arról számolt be, hogy a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség eddig 153 fenyegetést jegyzett.

„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a billentyűzetek mögött rejtőző »világbajnokok« megértsék, a bűncselekmények nyilvános pártolása önmagában is bűncselekménynek minősül”

– mondta a pénteki sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a hatóság továbbra is határozottan fel fog lépni a gyűlöletkeltés és a fenyegetések ellen.

A maszkos incidenssel kapcsolatban azt mondta, nem hisz a szemének, hogy egyes emberek talán úgy gondolták, hogy ez vicces vagy szórakoztató. A tárcavezető hangsúlyozta, három héttel a merénylet után a biztonsági intézkedések még mindig a legmagasabb szinten vannak, így a Pellegrinit védő őrök könnyedén biztonsági kockázatnak ítélhették volna meg a maszkot viselő, fegyvert tartó személyt, ami akár tragédiához is vezethetett volna.

Címlapról ajánljuk

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×