eur:
395.6
usd:
368.85
bux:
70449.17
2024. június 24. hétfő Iván
A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Megvan, hova viszik Robert Ficót, ha kiengedik a Roosevelt kórházból

Robert Fico saját kérésére otthon folytatódik majd az ápolása, ha elhagyhatja a besztercebányai Roosevelt kórházat, ahol az ellene május 15-én elkövetett merénylet óta kezelik. A szlovák miniszterelnök állapota napról napra javul, tájékoztatott csütörtökön a kórház igazgatója. Közben az is kiderült, hogy a támadó csak a bekészített golyók egy részét tudta kilőni.

„Robert Fico kormányfő állapota stabil, és az őt kezelő orvoscsoport várakozásainak megfelelően alakul” – jelentette ki csütörtökön Miriam Lapuníková, a besztercebányai Roosevelt kórház igazgatója.

„Bízunk benne, hogy az állapota továbbra is olyan tempóban javul, mint eddig, és a rehabilitáció is nagyon sikeres lesz” – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy az orvosi konzílium dönti el, mikor hagyhatja el a besztercebányai kórházat, de nem szállítják át máshová. Kikerülése után otthon fogják ápolni, mivel

ez a kormányfő kívánsága.

Robert Ficót május 15-én lőtte meg egy 71 éves férfi a nyitrabányai kihelyezett kormányülés után.

Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes szerint a négy lövéssel megsebesített kormányfő állapota lassan eljut abba a fázisba, amikor már teljes mértékben a felépülésére lehet összpontosítani. További jó hírnek tartja, hogy két héttel a merénylet után már ételt is fogyasztott. A tárcavezető megerősítette, hogy Robert Fico emésztőszervi sérülései voltak a legsúlyosabbak. Egy lövés úgy találta el a vékonybelét, hogy ötször átlőtte azt, emellett mozgásszervi sérülései vannak, de a lába és a keze is a várakozásoknak megfelelően gyógyul.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem a kórház orvosai tájékoztatnak a kormányfő állapotáról, Robert Fico helyettese azt válaszolta, hogy a sajtó túlzott érdeklődésétől akarják megkímélni a miniszterelnököt kezelő orvosokat, de a kórház igazgatónője és a kormányhivatal igyekszik a lehető legrészletesebb tájékoztatást adni.

"Nem hibáztak a testőrök"

Matús Sutaj Estok szlovák belügyminiszer megerősítette, hogy továbbra is nagy a rendőri jelenlét a közintézmények, iskolák és szerkesztőségek környékén, és hangsúlyozta, hogy ugyanannyi rendőr van terepen, mint a Robert Fico ellen elkövetett merénylet utáni napokban. A gyakorlatban mindez 30 százalékos erősítést jelent. Megjegyezte továbbá, hogy intenzívebben védik a koalíciós és az ellenzéki politikusokat, valamint a média képviselőit is.

A tárcavezető nyomatékosította, hogy a kormányfő ellen elkövetett merénylet idején a testőrök úgy jártak el, ahogy kellett, és megmentették a miniszterelnök életét. Kiemelte,

a támadónak tizenötből csak öt golyót sikerült kilőnie.

A tárcavezető ugyanakkor megjegyezte, hogy a belső vizsgálat során majd kiderül, rendben volt-e a biztonsági szolgálat eljárása. Ha bebizonyosodik, hogy nem, a belügyminiszter kész vállalni a következményeket.

A rendőrség a merénylet elkövetése óta eltelt két hétben hozzávetőleg 170 esetben indított eljárást bűncselekmény nyilvános pártolásának gyanújával, és mostanáig körülbelül 50 gyanúsítottat sikerült azonosítani.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×