eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Megvan, hova viszik Robert Ficót, ha kiengedik a Roosevelt kórházból

Robert Fico saját kérésére otthon folytatódik majd az ápolása, ha elhagyhatja a besztercebányai Roosevelt kórházat, ahol az ellene május 15-én elkövetett merénylet óta kezelik. A szlovák miniszterelnök állapota napról napra javul, tájékoztatott csütörtökön a kórház igazgatója. Közben az is kiderült, hogy a támadó csak a bekészített golyók egy részét tudta kilőni.

„Robert Fico kormányfő állapota stabil, és az őt kezelő orvoscsoport várakozásainak megfelelően alakul” – jelentette ki csütörtökön Miriam Lapuníková, a besztercebányai Roosevelt kórház igazgatója.

„Bízunk benne, hogy az állapota továbbra is olyan tempóban javul, mint eddig, és a rehabilitáció is nagyon sikeres lesz” – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy az orvosi konzílium dönti el, mikor hagyhatja el a besztercebányai kórházat, de nem szállítják át máshová. Kikerülése után otthon fogják ápolni, mivel

ez a kormányfő kívánsága.

Robert Ficót május 15-én lőtte meg egy 71 éves férfi a nyitrabányai kihelyezett kormányülés után.

Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes szerint a négy lövéssel megsebesített kormányfő állapota lassan eljut abba a fázisba, amikor már teljes mértékben a felépülésére lehet összpontosítani. További jó hírnek tartja, hogy két héttel a merénylet után már ételt is fogyasztott. A tárcavezető megerősítette, hogy Robert Fico emésztőszervi sérülései voltak a legsúlyosabbak. Egy lövés úgy találta el a vékonybelét, hogy ötször átlőtte azt, emellett mozgásszervi sérülései vannak, de a lába és a keze is a várakozásoknak megfelelően gyógyul.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem a kórház orvosai tájékoztatnak a kormányfő állapotáról, Robert Fico helyettese azt válaszolta, hogy a sajtó túlzott érdeklődésétől akarják megkímélni a miniszterelnököt kezelő orvosokat, de a kórház igazgatónője és a kormányhivatal igyekszik a lehető legrészletesebb tájékoztatást adni.

"Nem hibáztak a testőrök"

Matús Sutaj Estok szlovák belügyminiszer megerősítette, hogy továbbra is nagy a rendőri jelenlét a közintézmények, iskolák és szerkesztőségek környékén, és hangsúlyozta, hogy ugyanannyi rendőr van terepen, mint a Robert Fico ellen elkövetett merénylet utáni napokban. A gyakorlatban mindez 30 százalékos erősítést jelent. Megjegyezte továbbá, hogy intenzívebben védik a koalíciós és az ellenzéki politikusokat, valamint a média képviselőit is.

A tárcavezető nyomatékosította, hogy a kormányfő ellen elkövetett merénylet idején a testőrök úgy jártak el, ahogy kellett, és megmentették a miniszterelnök életét. Kiemelte,

a támadónak tizenötből csak öt golyót sikerült kilőnie.

A tárcavezető ugyanakkor megjegyezte, hogy a belső vizsgálat során majd kiderül, rendben volt-e a biztonsági szolgálat eljárása. Ha bebizonyosodik, hogy nem, a belügyminiszter kész vállalni a következményeket.

A rendőrség a merénylet elkövetése óta eltelt két hétben hozzávetőleg 170 esetben indított eljárást bűncselekmény nyilvános pártolásának gyanújával, és mostanáig körülbelül 50 gyanúsítottat sikerült azonosítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×