eur:
396.18
usd:
369.54
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Sulyok Tamás köztársasági elnököt (b) fogadja Gitanas Nauseda litván elnök a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón Vilniusban, a Nagyhercegi Palotában 2024. április 11-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Ismerős Litvánia új államfője

A litvánoknak, mivel az eddig regnáló Gitanas Nauseda diadalmaskodott a választások második fordulójában.

Litvánia hivatalban lévő elnöke, Gitanas Nauseda vasárnap este bejelentette győzelmét az államfőválasztás második fordulójában.

Kihívója, Ingrida Simonyte jelenlegi miniszterelnök már a szavazatösszesítés során elismerte vereségét tekintettel Nauseda behozhatatlan előnyére és gratulált neki választási győzelméhez - jelentette a BNS helyi hírügynökség.

A balti állam központi választási bizottságának (VRK) honlapján közzétett előzetes eredmények szerint a voksok több mint 98 százalékos feldolgozottsága mellett Nauseda a szavazatok 75,55 százalékát, míg Simonyte 22,92 százalékát szerezte meg. A választási részvétel 49 százalék volt.

A május 12-én tartott első fordulóban Nauseda a szavazatok 44,19 százalékát, míg Simonyte a voksok 19,78 százalékát szerezte meg.

A két jelölt több kérdésben - a többi között biztonsági kérdésekben és külpolitikában - ugyanazt az álláspontot képviseli, így például mindketten támogatják azt is, hogy Litvánia az idénre tervezett 2,75 százalékról a bruttó hazai terméke (GDP) 3 százalékára emelje védelmi kiadásait. A mindössze 2,8 millió lakosú Litvánia közvetlenül határos az Oroszországhoz tartozó exklávéval, a Kalinyingrádi megyével.

A két politikus egyebek között az abortuszhoz való jog és az azonos neműek élettársi kapcsolatának elismerésében tér el. A 49 éves Simonyte, aki 2020 óta tölti be a kormányfői tisztséget, liberálisabb álláspontot képvisel ezen kérdésekben, mint a 60 éves Nauseda, akivel már 2019-ben is ringbe szállt az elnökségért.

A litván kormányzati rendszerben az államfőnek végrehajtó szerepe is van. Ő a fegyveres erők főparancsnoka, ő vezeti az ország legfelső védelmi és nemzetbiztonsági testületét, és képviseli országát az EU- és NATO-csúcstalálkozókon. A kormánnyal közösen alakítja az ország kül- és biztonságpolitikáját, törvényeket vétózhat meg, és beleszólása van Litvánia legfőbb köztisztviselőinek kinevezésébe, mint például a bírák, a legfőbb ügyész és a jegybankelnök.

Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×