eur:
396.05
usd:
369.91
bux:
69604.56
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Zendülő katonák a levegőbe lőnek egy hídon a Lamizane laktanya közelében a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban 2022. január 23-án. A lázadó katonák 2022. január 24-én egy katonai táborban őrizetbe vették Roch Marc Christian Kaboré államfőt. Az afrikai országban rendszeresen tüntetések zajlanak amiatt, hogy a hatóságok nem képesek megfékezni az egyre súlyosbodó dzsihadista támadásokat, miközben a lázadó katonák több támogatást követeltek az iszlamista fegyveresek elleni harcukhoz.
Nyitókép: MTI/AP/Sophie Garcia

Öt évvel meghosszabbította az átmeneti állapotot a junta

A Burkina Fasó-i junta öt évvel meghosszabbította a polgári kormányzatba történő átmenet időszakát - derült ki a nemzeti párbeszédért felelős bizottság elnökének szombati bejelentéséből.

Moussa Diallo ezredes a bizottság ülését követően azt mondta, a junta vezetője, Ibrahim Traoré jóváhagyta a döntést, amelynek értelmében az átmeneti időszak július 2-án kezdődik, egy nappal a korábban meghatározott időszak leteltét követően.

Az ülést az ellenzéki pártok bojkottálták.

A nyugat-afrikai országban 2022 szeptemberében vette át a hadsereg a hatalmat, és az eredeti tervek szerint idén júliusban kellett volna választásokat rendezni.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: az ukrán külpolitika szempontjából óriási siker a békekonferencia

Kaiser Ferenc: az ukrán külpolitika szempontjából óriási siker a békekonferencia

Bármilyen békemegállapodás alapja csak Ukrajna területi épsége lehet – ez áll a hétvégi svájci békekonferencia zárónyilatkozatában. A dokumentumot a résztvevő 93 országból 81 írta alá, köztük Magyarország, valamint az Európai Unió vezetői. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint az orosz vezetés további területszerzésben érdekelt, és a Vlagyimir Putyin által szabott feltételek nem lehetnek kiindulópontjai egy megállapodásnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×