eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Annalena Baerbock német külügyminiszter pártja, a Szövetség 90/Zöldek bonni kongresszusán 2022. október 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Weimari háromszög: közös biztonságpolitikát hirdetett a német, a francia és a lengyel külügyminiszter

Németország, Franciaország és Lengyelország közösen veszi fel a harcot Európa biztonságáért, a demokrácia védelméért, és együttesen küzd az álhírek, a dezinformáció ellen – Annalena Baerbock német külügyminiszter ezekkel a szavakkal összegezte az úgynevezett weimari háromszög, azaz a három ország külügyminisztereinek találkozóját.

A mostani hármas külügyminiszteri találkozó az első volt azóta, hogy a lengyel diplomáciát Radoslaw Sikorski, a franciát pedig Stéphane Séjourné irányítja. A német–francia–lengyel egyeztetés fontosságát aláhúzza, hogy hetekkel korábban Párizsban találkozott a három ország európai ügyekért felelős minisztere.

A Der Tagesspiegel beszámolója szerint a közös európai biztonságpolitika egyik legfőbb hajtóerejét az orosz hibridfenyegetések jelentették. "Nem engedhetjük meg, hogy ne hangoljuk össze külpolitikai törekvéseinket" – idézte az újság a német külügyminisztert, aki egyidejűleg elutasította az "automata vezérlésű" külpolitikát.

A korábban sokat emlegetett német–francia motor helyett a külügyminiszter ezúttal "hármas" motort említett, kiemelve a közös fellépés szükségességét. Annalena Baerbock szerint a weimari háromszög feladata az, hogy olyan hajtóerő legyen, amely biztosítja az Európai Unió geopolitikai cselekvőképességét.

Sajtóbeszámolók szerint a találkozó egyik fő témája a június 9-i európai parlamenti választásokra való felkészülés volt. A három ország külügyminisztere közösen szólította fel a választókat, hogy szavazatukkal "a demokráciát védjék" az Európai Unióban.

"Az egykori Weimari Köztársaság felbomlása emlékeztet bennünket arra, hogy a demokratikus szabályok a gyűlölet szításával és célzott kampányokkal milyen gyors ütemben tehetők semmissé"

– emlékeztetett a német diplomácia vezetője.

A házigazda értékelése szerint nagy szerencse, egyben a korábbi generációk érdeme is, hogy a demokrácia ma erős, és jobban védhető is. "Azt azonban saját történelmünkből tudjuk, hogy ez a demokrácia nem az égből pottyan, hanem minden nap át kell élni és minden nap meg kell védeni" – tette hozzá.

Az Európa-ügyi miniszterek korábbi találkozóján elfogadott nyilatkozathoz csatlakozva a külügyminiszterek is állást foglaltak a hamis hírek és a félretájékoztatás elleni együttes harc mellett.

A külügyminiszterek szerint az Európai Unió ma célkeresztben van, mind belülről, mind kívülről támadják, a többi között kémtevékenységgel.

A hamis hírek terjesztése, a dezinformációs kampányok közvetlenül az európai parlamenti választások előtt az európai demokrácia lényegét veszélyeztetik – hangsúlyozták a külügyminiszterek..

A weimari háromszög Németország, Franciaország és Lengyelország vezetőinek 1991-ben alapított, azóta rendszeres és magas szintű konzultációs fóruma.

Annalena Baerbock közvetlenül a weimari találkozó előtt Kijevben az ukrán vezetőkkel az Oroszország által több mint két éve ostromlott országnak nyújtott német, illetve nemzetközi támogatás erősítésérő tárgyalt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×