eur:
395.84
usd:
368.69
bux:
69897.73
2024. június 19. szerda Gyárfás
A tajvani légierő Mirage 2000-es leszállásra készül a tajvani Hszincsu légi támaszpontján 2023. április 9-én. Az előző nap a kínai hadsereg háromnapos hadgyakorlatot kezdett a Tajvani-szorosban, amiért Caj Jing-ven tajvani elnök az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Kína "büntető hadgyakorlatba" kezdett a Tajvani-szoros környékén

Több tucat, rakétákkal felszerelt harci repülőgépet is bevetnek, és fontos katonai célpontok elleni támadásokat szimulálnak.

A kínai hadsereg keleti parancsnokságának közleménye szerint a műveletekben a légierő és a haditengerészet is részt vesz. A tájékoztatásban kiemelték, hogy a hadgyakorlatot "a tajvani szeparatizmus" és "külső beavatkozások" elleni büntetésnek szánják.

A kínai állami média szerint a "Közös Kard-2024A" nevű hadgyakorlaton több tucat, rakétákkal felszerelt harci repülőgépet is bevetnek, és fontos katonai célpontok elleni támadásokat szimulálnak.

A tajvani védelmi minisztérium elítélte a hadgyakorlatot, hozzátéve, hogy mozgósította erőit a sziget körül és biztosított arról, hogy képes megvédeni területét. Azt vetette továbbá Peking szemére, hogy a művelet "sokat elárul Kína militarista hozzáállásáról".

Hétfői beszédében a tajvani elnök a demokrácia és a szabadság fontosságát hangsúlyozta, s felszólította Kínát, hagyjon fel a politikai és katonai fenyegetéssel, hozzátéve: Tajvan és Kína "nem egymás alárendeltjei".

Vang Ji kínai külügyminiszter szégyenletesnek nevezte Laj szavait.

A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő szintén éles szavakat intézett a tajpeji vezetés ellen, a műveleteket "éles figyelmeztetésnek" nevezve a tajvani szeparatisták ellen, "akik saját vérükben fogják végezni".

Ugyancsak csütörtökön Laj Csing-tö tajvani katonai tisztségviselőkkel találkozott a sziget északi részén lévő Taojüan városában, ahol leszögezte: Tajvan "a külső fenyegetések ellenére" is eltökélten védelmezi a demokráciát és a szabadságot, hozzátéve, hogy a tajpeji kormány folytatja a hadsereg reformját is.

Felhívta a figyelmet: a nemzetközi közösség nagy figyelemmel fordul e pillanatban Tajvan felé és aggódik a sziget biztonságáért.

A hadgyakorlat megkezdése után nem sokkal sajtótájékoztatót tartott a sziget védelmiminiszter-helyettese, Po Horng-Huej, aki aláhúzta: Peking fő célja a mostani műveletekkel, hogy megmutassa, képes ellenőrzése alatt tartani a térséget.

Figyelmeztetett, hogy a kínai manőver kihatással van a régió stabilitására, illetve aláhúzta: a tajvani hadsereg "háborúra készül, de nem keresi a háborút".

"Nem mérgesítjük a helyzetet és nem okozunk bajt" - fogalmazott.

Tajvan szárazföldi Kínával foglalkozó irodája (MAC) felszólította Kínát, vessen véget a hadgyakorlatnak, a műveleteket pedig elítélte a Pekinggel békülékenyebb hangot megütő, ellenzékben lévő Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×