eur:
395.11
usd:
368.23
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pexels.com

Jócskán megbüntette az EU a Toblerone és az Oreo gyártóját

A Mondelez amerikai élelmiszergyártó nagyvállalat az európai uniós versenyszabályok megsértéséért kapta a tetemes bírságot.

Az Európai Bizottság 337,5 millió eurós, vagyis körülbelül 135 milliárd forintos bírságot szabott ki a Mondelezre, miután az korlátozta a különböző csokoládé-, keksz- és kávétermékek kereskedelmét a tagállamok között - írja az Origo.

A vizsgálat megállapította, hogy a Mondelez 22 versenyellenes megállapodás révén élt vissza erőfölényével a nemzeti piacokon. A 2012 és 2020 közötti időszakban a vállalat

egyebek mellett olyan megállapodásokat is kötött, amelyek kizárólag Mondelez-termékek értékesítését tette lehetővé egyes kereskedők számára.

Az egyik megállapodás tartalmazott olyan rendelkezést, amely arra kötelezte a vállalat ügyfelét, hogy a belföldi értékesítéshez képest magasabb exportárakat alkalmazzon. De olyan is volt köztük, ami megakadályozta egy tíz tagállamban működő forgalmazó számára, hogy a Mondelez előzetes engedélye nélkül válaszoljon másik tagállamokban található ügyfelek eladási kérelmeire.

Megállapította az uniós bizottság vizsgálata, hogy a vállalat visszaélt az erőfölényével, amikor egy németországi kereskedő számára megtagadta, hogy csokoládét értékesítsen tovább Ausztria, Belgium, Bulgária és Románia területén, ahol az árak magasabbak voltak.

Emellett a Mondelez megszüntette a csokoládé értékesítését Hollandiában, megakadályozza annak Belgiumba való behozatalát, ahol az érintett termékeket a vállalat magasabb áron értékesítette.

Így lehetővé vált a vállalat számára, hogy továbbra is magasabb díjat számítson fel a saját termékeiért, ezzel végül kárt okozva az uniós fogyasztóknak.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a Mondelez jogellenes intézkedései megakadályozták, hogy a kiskereskedők szabadon szerezhessenek be termékeket az alacsonyabb árakkal rendelkező tagállamokban, és mesterségesen felosztotta az uniós belső piacot. Mint írják, a vállalat célja az volt, hogy elkerülje a határokon átnyúló kereskedelem árcsökkenést okozzon a magasabb árakkal rendelkező országokban.

A bizottság közlése szerint a Mondelez manipulációinak köszönhetően 10 és 40 százalékos mértékű is lehetett a csokoládék árai közötti eltérés az EU-s piac országaiban, vagy még ennél is magasabb.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×