eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nyitókép: Pexels.com

Jócskán megbüntette az EU a Toblerone és az Oreo gyártóját

A Mondelez amerikai élelmiszergyártó nagyvállalat az európai uniós versenyszabályok megsértéséért kapta a tetemes bírságot.

Az Európai Bizottság 337,5 millió eurós, vagyis körülbelül 135 milliárd forintos bírságot szabott ki a Mondelezre, miután az korlátozta a különböző csokoládé-, keksz- és kávétermékek kereskedelmét a tagállamok között - írja az Origo.

A vizsgálat megállapította, hogy a Mondelez 22 versenyellenes megállapodás révén élt vissza erőfölényével a nemzeti piacokon. A 2012 és 2020 közötti időszakban a vállalat

egyebek mellett olyan megállapodásokat is kötött, amelyek kizárólag Mondelez-termékek értékesítését tette lehetővé egyes kereskedők számára.

Az egyik megállapodás tartalmazott olyan rendelkezést, amely arra kötelezte a vállalat ügyfelét, hogy a belföldi értékesítéshez képest magasabb exportárakat alkalmazzon. De olyan is volt köztük, ami megakadályozta egy tíz tagállamban működő forgalmazó számára, hogy a Mondelez előzetes engedélye nélkül válaszoljon másik tagállamokban található ügyfelek eladási kérelmeire.

Megállapította az uniós bizottság vizsgálata, hogy a vállalat visszaélt az erőfölényével, amikor egy németországi kereskedő számára megtagadta, hogy csokoládét értékesítsen tovább Ausztria, Belgium, Bulgária és Románia területén, ahol az árak magasabbak voltak.

Emellett a Mondelez megszüntette a csokoládé értékesítését Hollandiában, megakadályozza annak Belgiumba való behozatalát, ahol az érintett termékeket a vállalat magasabb áron értékesítette.

Így lehetővé vált a vállalat számára, hogy továbbra is magasabb díjat számítson fel a saját termékeiért, ezzel végül kárt okozva az uniós fogyasztóknak.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a Mondelez jogellenes intézkedései megakadályozták, hogy a kiskereskedők szabadon szerezhessenek be termékeket az alacsonyabb árakkal rendelkező tagállamokban, és mesterségesen felosztotta az uniós belső piacot. Mint írják, a vállalat célja az volt, hogy elkerülje a határokon átnyúló kereskedelem árcsökkenést okozzon a magasabb árakkal rendelkező országokban.

A bizottság közlése szerint a Mondelez manipulációinak köszönhetően 10 és 40 százalékos mértékű is lehetett a csokoládék árai közötti eltérés az EU-s piac országaiban, vagy még ennél is magasabb.

Címlapról ajánljuk
Veszélyek, szabályok, büntetések – minden, amit a dunai közlekedésről és fürdőzésről tudni érdemes

Veszélyek, szabályok, büntetések – minden, amit a dunai közlekedésről és fürdőzésről tudni érdemes

A Dunán csak a kijelölt helyeken megengedett a fürdés, az éjszakai fürdőzés mindenhol tilos, tizennégy év alatti gyermek pedig nem vezethet vízi járműveket. Prohászka Richárd, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságának vezetője az InfoRádióban elmondta: bizonyos szakaszokon a megszokott folyásiránnyal szemben hömpölyög a víz, ami adott esetben nagyon meglepheti a gyakorlatlan úszókat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×