eur:
395.11
usd:
368.31
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Észt-orosz határ a Narva folyónál. Forrás: Reddit
Nyitókép: Forrás: Reddit

Egyre feszültebb a helyezt az észt-orosz határon

Kaja Kallas észt miniszterelnök határincidens kiprovokálásával vádolta meg Oroszországot, miután csütörtökre virradó éjszaka orosz határőrök az észt fél által elhelyezett világító bójákat távolítottak el a két ország határát képező Narva folyóról.

Tallinn szerint Moszkva csak a 2022 februárjában kezdődött ukrajnai háború óta kifogásolja az úszó irányfények elhelyezését, amelyek célja, hogy megakadályozzák a hajók eltévedését az idegen vizeken.

Idén Oroszország közölte, hogy ellenzi a tervezett világító bóják mintegy felének elhelyezését - olvasható az észt határőrök közleményében.

Kaja Kallas szerint Észtország kapcsolatba lépett Oroszországgal, hogy magyarázatot kérjen.

"Határincidensről van szó, és tisztázni akarjuk a pontos körülményeket" - mondta a kormányfő újságírók előtt. "Oroszország növeli a határincidensek számát, félelmet és nyugtalanságot akar kelteni azzal a céllal, hogy bizonytalanságot szítson országaink társadalmában" - tette hozzá.

Szerdán Litvánia közölte, hogy bekérettek a külügyminisztériumba egy orosz diplomáciai tanácsost Oroszország tervei miatt, amelyekkel egyoldalúan ki akarja terjeszteni az orosz tengeri határt a litván és finn felségvizeken, és figyelmeztetett, hogy hibrid háborús taktikáról lehet szó.

"Továbbra is azon dolgozunk szomszédainkkal és partnereinkkel NATO- és uniós szinten is, hogy összehangolt választ adjunk a helyzetre"

-közölte csütörtökön Ingrida Simonyte litván kormányfő Vilniusban, akit a BNS helyi hírügynökség idézett.

Az orosz védelmi minisztérium által kedden közzétett terv szerint Moszkva azt tervezi, hogy 2025 januárjától kiterjeszti felségvizeit, módosítva finnországi és litvániai határát a Balti-tengeren. Az előterjesztés szerzői azzal érveltek, hogy az 1985-ben megállapított földrajzi koordináták "nem felelnek meg teljesen a jelenlegi helyzetnek". A dokumentum szerdán eltűnt a kormányzati honlapról.

Simonyte mindezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy bizonyos megállapodások alapján még változtatásokat eszközölhetnek a dokumentumon. Mint mondta, a Kreml terveit továbbra is homály fedi. "Úgy vélem, az orosz hatóságok szándékosan azt akarják, hogy ezt ne lehessen kideríteni. Azt akarják, hogy maradjon minden homályban, ezáltal félelmet okozva" - húzta alá hozzátéve, hogy ennek ellenére nincs ok aggodalomra.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×