eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Észt-orosz határ a Narva folyónál. Forrás: Reddit
Nyitókép: Forrás: Reddit

Egyre feszültebb a helyezt az észt-orosz határon

Kaja Kallas észt miniszterelnök határincidens kiprovokálásával vádolta meg Oroszországot, miután csütörtökre virradó éjszaka orosz határőrök az észt fél által elhelyezett világító bójákat távolítottak el a két ország határát képező Narva folyóról.

Tallinn szerint Moszkva csak a 2022 februárjában kezdődött ukrajnai háború óta kifogásolja az úszó irányfények elhelyezését, amelyek célja, hogy megakadályozzák a hajók eltévedését az idegen vizeken.

Idén Oroszország közölte, hogy ellenzi a tervezett világító bóják mintegy felének elhelyezését - olvasható az észt határőrök közleményében.

Kaja Kallas szerint Észtország kapcsolatba lépett Oroszországgal, hogy magyarázatot kérjen.

"Határincidensről van szó, és tisztázni akarjuk a pontos körülményeket" - mondta a kormányfő újságírók előtt. "Oroszország növeli a határincidensek számát, félelmet és nyugtalanságot akar kelteni azzal a céllal, hogy bizonytalanságot szítson országaink társadalmában" - tette hozzá.

Szerdán Litvánia közölte, hogy bekérettek a külügyminisztériumba egy orosz diplomáciai tanácsost Oroszország tervei miatt, amelyekkel egyoldalúan ki akarja terjeszteni az orosz tengeri határt a litván és finn felségvizeken, és figyelmeztetett, hogy hibrid háborús taktikáról lehet szó.

"Továbbra is azon dolgozunk szomszédainkkal és partnereinkkel NATO- és uniós szinten is, hogy összehangolt választ adjunk a helyzetre"

-közölte csütörtökön Ingrida Simonyte litván kormányfő Vilniusban, akit a BNS helyi hírügynökség idézett.

Az orosz védelmi minisztérium által kedden közzétett terv szerint Moszkva azt tervezi, hogy 2025 januárjától kiterjeszti felségvizeit, módosítva finnországi és litvániai határát a Balti-tengeren. Az előterjesztés szerzői azzal érveltek, hogy az 1985-ben megállapított földrajzi koordináták "nem felelnek meg teljesen a jelenlegi helyzetnek". A dokumentum szerdán eltűnt a kormányzati honlapról.

Simonyte mindezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy bizonyos megállapodások alapján még változtatásokat eszközölhetnek a dokumentumon. Mint mondta, a Kreml terveit továbbra is homály fedi. "Úgy vélem, az orosz hatóságok szándékosan azt akarják, hogy ezt ne lehessen kideríteni. Azt akarják, hogy maradjon minden homályban, ezáltal félelmet okozva" - húzta alá hozzátéve, hogy ennek ellenére nincs ok aggodalomra.

Címlapról ajánljuk
Veszélyek, szabályok, büntetések – minden, amit a dunai közlekedésről és fürdőzésről tudni érdemes

Veszélyek, szabályok, büntetések – minden, amit a dunai közlekedésről és fürdőzésről tudni érdemes

A Dunán csak a kijelölt helyeken megengedett a fürdés, az éjszakai fürdőzés mindenhol tilos, tizennégy év alatti gyermek pedig nem vezethet vízi járműveket. Prohászka Richárd, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságának vezetője az InfoRádióban elmondta: bizonyos szakaszokon a megszokott folyásiránnyal szemben hömpölyög a víz, ami adott esetben nagyon meglepheti a gyakorlatlan úszókat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×