eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
JERUSALEM - MAY 22: (EDITORIAL USE ONLY  MANDATORY CREDIT - JERUSALEM ISLAMIC ENDOWMENTS AUTHORITY / HANDOUT - DO NOT OBSTRUCT LOGO - NO MARKETING, NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS) Israels far-right National Security Minister Itamar Ben-Gvir (2nd L) raids the Al-Aqsa Mosque in East Jerusalem on May 22, 2024. Ben-Gvir entered the Haram al-Sharif under the protection of Israeli police. (Photo by Jerusalem Islamic Endowments Authority / Handout/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Jerusalem Islamic Endowments Authority/Handout/Anadolu/Getty Images

Izraeli üzenet a Templomhegyről a palesztin államot elismerő európai országoknak

A Templomhegyre látogatott az izraeli nemzetbiztonsági miniszter, Jordánia tiltakozik. Szijjártó Péter időközben Jordániában tartott sajtótájékoztatót.

Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter a Jeruzsálem óvárosában fekvő Templomhegyre, az Al-Aksza mecsethez látogatott szerdán, ami miatt Jordánia tiltakozását fejezte ki.

A jobboldali Zsidó Erő párt élén álló Bengvír az Izrael és a Hamász közötti Falak Őrzője hadművelet befejezésének harmadik évfordulóján tett sétát az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén.

"Izrael népének legszentebb, csak Izraelhez tartozó helyéről azt mondom: ma este újabb tanúvallomást fogunk kapni arról, hogy miért kell teljesen megsemmisíteni a Hamászt"

- üzente Bengvír az Al-Aksza mecsetnek otthont adó, arab nevén Haram as-Sarif téren rögzített videofelvételen.

Bengvír Spanyolországhoz, Írországhoz és Norvégiához fordult, melyek szerdán bejelentették a palesztin állam elismerését, és azt mondta, hogy "megjutalmazzák a gengsztereket, gyilkosokat és bántalmazókat". "Nem engedjük meg a palesztin állam kikiáltását" - szögezte le a miniszter.

Ajmán Szafadi, az Izraellel megkötött egyezmények alapján az Al-Aksza felett a vallási felügyeletet ellátó Jordánia külügyminisztere az izraeli nemzetbiztonsági miniszter szerdai látogatását a Templomhegyen az al-Aksza mecset elleni támadásnak, valamint provokatív cselekedetnek nevezte. Szafadi azt is kijelentette, hogy üdvözli Norvégia, Írország és Spanyolország döntését a palesztin állam elismeréséről.

Szijjártó Péter Jordániában tárgyal

A tavaly októberi izraeli terrortámadással egészen új korszak nyílt a Közel-Keleten, a helyzet biztonsági kockázatot jelent Európa számára is, ezzel kapcsolatban a magyar kormány álláspontja, hogy meg kell előzni az eszkalációt, le kell győzni a terrorcsoportokat és meg kell óvni a civileket - szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ammánban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint tárcavezető a jordániai kollégájával, Ajmán Szafadival közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az október 7-i izraeli terrortámadás egészen új korszakot nyitott a Közel-Keleten, amelyben a nemzetközi közösségnek a konfliktus eszkalációjának megakadályozására, egy nyílt államközi háború kitörésének megelőzésére kellene összpontosítania.

"Mi Jordánia stabilitását, józan észre alapuló hozzáállását azért is tartjuk kulcsfontosságúnak, mert úgy látjuk, hogy az ilyen, józan észre alapuló politikák jelentik a reményt arra, hogy a béke egyszer még ide visszatérhessen a Közel-Keletre"

- jelentette ki.

"És természetesen el kell érnünk azt is, hogy soha többet a világon sehol ne ismétlődhessen meg olyan terrortámadás, amely október 7-én érte Izraelt" - fűzte hozzá.

Ugyanakkor arra is kitért, hogy mindent meg kell tenni a civilek megóvása céljából. Elfogadhatatlannak nevezte a humanitárius tevékenységek hátráltatását, és egyúttal felszólított a túszok minél hamarabbi szabadon engedésére.

Kiemelte, hogy hazánk nagyra értékeli a közel-keleti ország szerepét a térségbeli stabilitás fenntartása, illetve a terrorizmussal és a szélsőségességgel szembeni küzdelem terén.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a látogatáson több megállapodást is aláírtak, az egyik értelmében évi négyszáz jordániai hallgató tanulhat ezután is évente a magyarországi egyetemeken. "Ez a legnagyobb szám, amit egy országból fogadunk" - mutatott rá.

Emellett közös képzési programot indítanak a fiatal diplomaták számára, továbbá szorosabbra fűzik az együttműködést a környezetvédelem területén is, illetve ifújsági együttműködésbe kezdenek - emelte ki.

Majd hozzátette, hogy a magyar kormány az elmúlt öt év során négymillió dollárnyi értékű támogatást nyújtott Jordániának a menekültek ellátásához, és a munka eredményességének javítása érdekében a Hungary Helps program képviseleti irodát fog nyitni Ammánban.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×