eur:
395.13
usd:
368.55
bux:
70405.07
2024. június 24. hétfő Iván
Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozik a kairói repülőtéren Jordániába indulása előtt, 2023. október 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Haiti katonai segélyezésébe kezdett az USA - De mi lesz így Ukrajnával?

Republikánus illetékesek levelet is írtak a külügyminiszternek, hogy tisztázódjon, mi most a terv.

Amerikai republikánus vezetők amiatt kritizálják most a Biden-kormányt, hogy önkényesen 60 millió dollár értékű katonai felszerelést küldött a Haitin állomásozó kenyai erőknek - amelyek a helyi bandaháborúk megfékezése végett vannak ott -, a pénzt viszont szerintük Ukrajna megsegítésére kellene felhasználni - írja a Politicóra hivatkozva az Index.

Az ügyben levelet is kapott Antony Blinken külügyminiszter a Képviselőház külügyi bizottságának texasi elnökétől és a Szenátus külügyi bizottságának rangidős tagjától.

A csomag puskákat, lőszert és páncélozott járműveket tartalmaz a szigetre tartó kenyai erők számára. Ezek várhatóan csütörtökön érkeznek – ugyanazon a napon, amikor William Ruto kenyai elnök Washingtonban találkozik az Egyesült Államok vezető tisztviselőivel.

A republikánusok megkérdőjelezik, hogy az Egyesült Államok által támogatott haiti terv valóban sikerre vezet-e, ráadásul nem vázolja fel a beavatkozás konkrét ütemezését, és nem részletezi, hogy az Egyesült Államok mennyi pénzt szánna a misszióra.

A kormányzat részéről közben azt ígérik, hogy az ukrajnai támogatáson nem esik csorba a haiti akció miatt.

Hogy Haitin hogyan, mitől és mikor lehet béke, azt senki nem tudja, de terv sincs rá rövid távra. Az amerikai cél, hogy olyan körülményeket teremtsenek az országban, amelyek közt például választásokat lehet tartani.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Egyre több a háború a világban – Tényleg jön a harmadik világháború?

Egyre több a háború a világban – Tényleg jön a harmadik világháború?

Az elmúlt években több nagyobb fegyveres konfliktus rázta meg a világot. Oroszország Ukrajna elleni agressziója csak egyike a nemzetközi békét és biztonságot megkérdőjelező eseménynek: a gázai háború folyamatosan fenntartja egy nagyobb közel-keleti konfliktus kitörésének lehetőségét, miközben a térségben még a szíriai, líbiai, jemeni és a szudáni polgárháborúkat sem sikerült rendezni. A magyar kormányzati diskurzusban és egyes nemzetközi körökben pedig már atomcsapásoktól és világháborútól tartanak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×