eur:
395.11
usd:
368.23
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
A „külföldiügynök-törvény” ellen tüntetők nemzeti és európai uniós zászlóval Tbilisziben 2024. május 13-án. A törvénytervezet alapján előírnák, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeinek több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi ügynökökként regisztráltassák magukat.
Nyitókép: MTI/EPA/DAVID MDZINARISHVILI

A Velencei Bizottság szerint vissza kellene vonni a grúz "ügynöktörvényt"

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottsága azt javasolta Grúziának, hogy helyezze hatályon kívül a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvényt.

A strasbourgi közlemény szerint a törvény jelenlegi formájában "alapvető rendelkezési hibái" miatt jelentős negatív következményekkel járhat az egyesülési jog és a véleménynyilvánítás szabadságára, a magánélethez való jogra, a közügyekben való részvétel jogára, valamint a diszkrimináció tilalmára nézve. A törvény összeegyeztethetetlen a véleménynyilvánítás szabadságával, az egyesülési szabadságával és a magánélethez való jogra vonatkozó nemzetközi és európai szabványokkal.

A törvény által meghatározott korlátozások összeegyeztethetetlenek az Emberi Jogok Európai Egyezményében és a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában meghatározott szigorú feltételekkel is, mivel nem felel meg a törvényesség, a legitimitás, a demokratikus társadalomban való szükségesség és az arányosság követelményeinek, valamint a megkülönböztetésmentesség elvének. A törvény azon egyesületek és médiavállalatok megbélyegzéséhez, elhallgattatásához és végső soron megszüntetéséhez vezethet, amelyek pénzeszközeik mégoly csekély részét is külföldről kapják.

Erős a kockázata annak, hogy a kormánnyal szemben kritikus egyesületek és médiaorgánumok elhallgattatása hátrányosan érintené a nyílt és nyilvános társadalmi vitát, a pluralizmust és a demokráciát.

"A Velencei Bizottság nyomatékosan ajánlja a grúziai hatóságoknak, hogy hagyjanak fel a civil szervezetekre, az online médiára és a külföldi támogatásban részesülő műsorszolgáltatókra vonatkozó különleges regisztrációs, jelentéstételi és nyilvánosságra hozatali követelmények érvényesítésével" - fogalmaztak.

Az alkotmányjogi szakértők sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a törvényt olyan eljárás keretében fogadták el, amely "nem hagyott teret a valódi vitának és az érdemi konzultációnak, nyíltan figyelmen kívül hagyva az ország nagy részének aggodalmait". Ez az eljárásmód nem felel meg a demokratikus jogalkotás európai követelményeinek - hangsúlyozta a Velencei Bizottság.

A szakértők végezetül sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az ország parlamentje az Európa Tanács főtitkárának, valamint Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnökének felszólítása ellenére sem várta meg a Velencei Bizottság véleményét a törvény elfogadása előtt.

A vitatott törvény előírja, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről kapják, külföldi ügynökként regisztráltassák magukat. A tbiliszi kormány szerint a szabályozásra azért van szükség, hogy megállítsák a "káros külföldi szereplőknek" az ország destabilizálására vonatkozó törekvéseit.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×