eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Több mint ezren tüntettek a villanyautók ellen Berlinben. Forrás: X / Sand im Getriebe Berlin
Nyitókép: Forrás: X / Sand im Getriebe Berlin

Eldőlt a berlini Tesla-gyár sorsa – most jön az igazi háború

Csatát nyertek a grünheidei Tesla-gyár bővítésének támogatói, de végső győzelemről még aligha lehet beszélni.

A tiltakozások immár hetek óta tartanak a Berlintől mintegy 10 kilométerre lévő brandenburgi településen 2022 óta működő, elektromos autókat gyártó üzem bővítése, pontosabban az azzal járó erdőirtások, illetve egyéb környezeti károk ellen. A gyár az amerikai milliárdos vállalkozó, Elon Musk tulajdonában van, jelentőségét emeli, hogy Európában az egyetlen Tesla-gyár.

Az üzem mellett kiállók azzal érvelnek hogy a gyár jelentős mértékben segíti a település, illetve az egész környék jövőbeni fejlődését, és nem utolsósorban a munkavállalás lehetőségét. A brandenburgi tartományi miniszterelnök, Dietmar Woidke a közelmúltban hangsúlyozta, hogy a tartomány, illetve a német kormány is üdvözli a gyár működését, ami hozzájárul ahhoz, hogy Németország fontos befektetési központ legyen.

Grünheidében és környékén ugyanakkor hetek óta környezetvédő szervezetek a helyi lakosság jelentős részének támogatásával tiltakoztak az üzem tervezett bővítése, illetve az ezzel járó "környezetpusztítás" ellen. A tiltakozók a múlt héten támogatókat kaptak más tartományok környezetvédőitől is, és együttesen többezres tüntetést tartottak.

Ilyen előzmények után ült össze a grünheidei önkormányzati testület, hogy döntsön a fejlesztési tervről. A ZDF és több más hírportál beszámolója szerint

a képviselők többsége megszavazta a gyár bővítését célzó tervet. A 19 képviselő közül 11 a bővítés mellett foglalt állást.

A tét nagyságát közvetve jelezte az az értesülés, hogy az önkormányzati ülést rendőrségi védelem mellett tartották.

A német közszolgálati televízió szerint a döntés azt jelenti, hogy az amerikai elektromosautó-gyár számára nem jelenthet akadályt az erdőirtás. Az önkormányzati döntést ugyanakkor heves vita előzte meg. A ZDF emlékeztetett arra, hogy egy korábbi, a környék lakói körében végzett felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 62 százaléka ellenezte a terjeszkedést.

Környezetvédő aktivisták még az ülést megelőzően arra szólították fel a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a bővítést. Jelezték azt is, hogy a tiltakozásokat folytatni kívánják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×