eur:
395.52
usd:
369.16
bux:
70433.51
2024. június 24. hétfő Iván
Megrongálódott kamion egy találatot kapott benzinkút közelében Harkivban 2024. április 6-án, miután Oroszország dróntámadást intézett a kelet-ukrajnai város ellen. Az iráni gyártmányú Sahed drónok több épületet, köztük lakótömböket, középületeket és autókat is eltaláltak. A támadásban hat ember meghalt és tízen megsérültek.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Az ukrán elnök megmagyarázza, hogy miért sikeresek az oroszok Harkivnál

Ha Ukrajna elegendő nyugati légvédelmi rendszerrel rendelkezett volna, az orosz csapatok nem tudták volna megrohamozni a kelet-ukrajnai Harkiv megyét a két ország közti államhatáron benyomulva - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben újságíróknak nyilatkozva.

Az államfő nehezményezte, hogy Ukrajna partnerei "nyolc hónapos szünetet tartottak" a döntésük meghozatalában az új fegyverek átadásáról.

"Az orosz erők olyan távolságban vannak, ahonnan előnnyel rendelkeznek velünk szemben, ahonnan légibombákat és tüzérséget vethetnek be ellenünk" - szögezte le az Ukrajinszka Pravda hírportál közlése szerint.

Hangsúlyozta, hogy a "betonnal megerősített védelmi vonalakat" viszont az orosz csapatok Harkiv megyében nem érték el. Kijelentette, hogy az ukrán védelmi erőknek sikerült stabilizálniuk a helyzetet a régió északi részén, ahol

az oroszok csupán tíz kilométer mélyen tudtak benyomulni Ukrajnába.

Zelenszkij szerint Ukrajnának nem lehet megtiltani, hogy nyugati fegyverekkel mérjen csapásokat oroszországi területre, mert ez úgyszintén Ukrajna védekezésének a része, nem pedig egy másik ország elleni támadás. Leszögezte, hogy ezeket a csapásokat a szürke zónában hajtják végre, ahonnan az orosz hatóságok kilakoltatták a civileket.

A párizsi olimpia alatti fegyverszünet ötletével kapcsolatban azt mondta, hogy nem igazán érti ezt a kezdeményezést, mert semmi sem akadályozza meg Oroszországot abban, hogy közelebb helyezze haditechnikai eszközeit, és újult erővel lendüljön támadásba. "Már kötöttünk tűzszünetet, de ez nem működik jól ezzel az ellenséggel. A tűzszünet nem akadályozza abban, hogy közelebb mozduljon, majd támadást indítson. Vagyis nem értem a részleteket. Számomra ez egyelőre úgy hangzik, mint egy elhalt történet" - jegyezte meg az ukrán elnök.

Címlapról ajánljuk

Indulhat a számolgatás - Most napokon át fotelszurkoló a magyar labdarúgó-válogatott

Marco Rossi csapata nincs most könnyű, de lehetetlen helyzetben sem, a magáét megtette, 3 ponttal legalább az esélyt megteremtette magának azzal, hogy a nyolcaddöntőben folytassa a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon. És akkor most indul a matekóra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×