eur:
384.96
usd:
355.25
bux:
68988.18
2024. május 29. szerda Magdolna
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője beszédet mond a párt 29. tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2021. november 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az uniós értékek magyarországi helyzetéről fogadott el állásfoglalást az EP

Deutsch Tamás szerint a nemzeti gondolat és a magyar dollárbaloldal nem talál egymásra.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az uniós értékek magyarországi helyzetéről fogadott el állásfoglalást szerdán. A 399 szavazattal, 117 ellenszavazattal, 28 tartózkodás mellett elfogadott, a jelenlegi parlamenti ciklus utolsó állásfoglalásában az Európai Parlament súlyos hiányosságokat kifogásolt az igazságszolgáltatással, a korrupció és az összeférhetetlenség elleni küzdelemmel, a médiaszabadsággal, az alapvető jogokkal, az alkotmányos és választási rendszerrel, a civil társadalom működésével, az EU pénzügyi érdekeinek védelmével és az egységes piac elveinek betartásával kapcsolatban.

Az uniós értékek "tartós, rendszerszintű és szándékos megsértésének" legújabb eseteit vizsgálva az EP elítélte a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény elfogadását és a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozását. Az állásfoglalást támogató EP-képviselők szerint

a hivatal olyan "kiterjedt hatáskörökkel és felügyeleti, valamint szankciórendszerrel" rendelkezik, amely "alapjaiban sérti a demokrácia normáit", és "számos uniós jogszabályt sért".

Az EP-képviselők arra kérték az Európai Bizottságot, hogy kérjen úgynevezett ideiglenes intézkedést az Európai Unió Bíróságától a törvény azonnali felfüggesztésére, mivel - véleményük szerint - az sérti a szabad és tisztességes választások elvét is.

Az EP-képviselők "sajnálattal vették tudomásul" az uniós bizottság azon döntését, hogy felszabadít 10,2 milliárd eurónyi befagyasztott uniós forrást, ami miatt az EP az Európai Unió Bíróságához fordult. A korábbi magyar igazságügyi miniszter kiszivárogtatott kijelentései arra kellene, hogy késztessék az Európai Bizottságot, hogy

újraértékelje az uniós pénzek kifizetését

- írták. Érthetetlennek nevezték, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének javulására hivatkozva az Európai Bizottság forrásokat szabadít fel Magyarország számára, miközben más uniós jogszabályok alá tartozó pénzeszközök forrásait "továbbra is visszatartja az igazságszolgáltatás függetlenségének terén folyamatosan fennálló hiányosságok miatt".

Az állásfoglalás elfogadását támogató EP-képviselők megismételték, hogy közvetlenebb eljárás keretében újra meg kell vizsgálni, hogy Magyarország "súlyosan és tartósan" megsértette-e az uniós értékeket. Aggodalmukat fejezték ki továbbá amiatt, hogy a magyar kormány képes lesz-e hitelesen ellátni az idei második félévben az uniós tanács soros elnöki feladatait.

Deutsch Tamás: a nemzeti gondolat és a magyar dollárbaloldal nem talál egymásra

Az uniós értékek magyarországi helyzetéről szóló európai parlamenti állásfoglalás elfogásával a dollárbaloldal letagadhatatlan bizonyítékát adta annak, hogy "a nemzeti gondolat és a magyar dollárbaloldal nem talál egymásra - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának vezetője Strasbourgban szerdán.

Álláspontja szerint a magyar dollárbaloldal azzal a szégyenteljes politikai cselekedettel koronázta meg az ötesztendős európai parlamenti működését, hogy egy újabb politikai támadást intézett Magyarország, a saját hazája ellen.

A Magyarországgal szemben munkálkodó dollárbaloldal, illetve az európai parlamenti "elvtársaik" által "áterőszakolt politikai pamflet" elfogadásával világossá tette, egyszer és mindenkorra letagadhatatlan bizonyítékát adta, hogy a nemzeti elkötelezettség, a nemzeti érdek képviselete, a hazához és a magyar állampolgárokhoz való hűség, illetve a dollárbaloldal nem találnak egymásra - fogalmazott.

Világossá vált szerinte, hogy a "dollárbaloldal" kizárólag csak saját hazája elleni áskálódással foglalatoskodik, az elfogadott szöveg ugyanis az elmúlt tíz évben felvetett minden létező gyalázatos vádat, rágalmat, csúsztatást, vérlázító támadást, provokatív, Magyarországgal szemben megfogalmazott minősítést megpróbálja összegyűjteni - hívta fel a figyelmet.

A magyar polgárok a helyzetet azonban "egészen másképpen fogalmazzák meg" - mondta Deutsch Tamás, majd kiemelte: a magyarok mindezt vérlázítónak, felháborítónak és politikai, erkölcsi értelemben hazaáruló magatartásnak tartják. A magyarok úgy látják, hogy amit a magyar dollárbaloldal művel, az szégyenteljes, elfogadhatatlan dolog. "Ilyet nem lehet csinálni a saját hazáddal" - mondta.

"Az Európai Parlamentben a saját hazád ellenében kiállni esküszegő magatartás" - fogalmazott.

Szavai szerint az állásfoglalás elfogadása "egy egészen elképesztő, pofátlan politikai támadás", amelyet a "dollárbaloldal" Magyarországgal szemben indított. Szövetségre lépve az Európai Parlament baloldali többségével azért, hogy vegyék el a magyaroktól, vegyék el Magyarországtól az európai uniós forrásokat. "Kilóra megvett" politikusokról van szó, személyükben és pártjaikat tekintve is - jelentette ki a fideszes politikus.

"Mi, magyarok, a magyarok józan többsége ezt elutasítja. Békepárti álláspontunkon nem fognak tudni változtatni. Az illegális migrációt elutasító, népszavazáson is megerősített álláspontunkon nem fognak tudni változtatni. A gyermekvédelmet szolgáló magyar állásponton nem fognak tudni változtatni. További jogi megerősítésére van szüksége a frissen létrejött Szuverenitásvédelmi Hivatalnak, mely az egyik leghatékonyabb eszköz "a brüsszeli őrültek házával" szembeni fellépésre - húzta alá.

A legnagyobb erőt, a legnagyobb felhatalmazást a képviselői mandátumok kétharmadának megszerzésével lehet biztosítani a június 9-én esedékes európai parlamenti választásokon, hogy a békepárti, az illegális migrációt elutasító, a "genderpropagandára" nemet mondó és a magyar szuverenitást megvédő magyar álláspont még erősebb legyen - tette hozzá nyilatkozatában Deutsch Tamás.

Címlapról ajánljuk

Oroszország új barátai: Moszkva törölné a terrorista szervezetek listájáról az afganisztáni tálibokat

A lépésnek köze lehet a Moszkva melletti Crocus City Hall koncert központban, március 22-én elkövetett terrortámadásnak is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.29. szerda, 18:00
Kalas Vivien a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Rajnai Gergely a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×