eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Close up on an adult black males hand holding a knife
Nyitókép: Martin Chavez/Getty Images

Totális osztrák hadüzenet a késeknek – veszélyes a svájci bicska is

Rendkívüli módon megszaporodtak a késes támadások az elmúlt hetekben Ausztriában, a hatóságok ezért szigorúan korlátozni kívánják a "szabad" késviselést.

A fő "hadszíntér" változatlanul Bécs és azon belül is az osztrák főváros 10. kerülete, Favoriten, ahol különösen magas a bevándorlói háttérrel rendelkezők, illetve a menekültek száma. Jellemző az is, hogy a késes támadásokat többnyire fiatalkorúak követik el.

Noha Ausztriában nincs általános fegyverviselési tilalom, a késes támadások nyomán a hatóságok Gerhard Karner belügyminiszter kezdeményezésére Favoritenben és Bécs 2. kerületében, Leopoldstadtban egyes körzeteket fegyverviselési tilalmi övezetté nyilvánították. Hasonló tilalmi övezeteket létesítettek korábban Innsbruck egyes körzeteiben is.

A legtöbb támadást már a múlt évben is késekkel követték le. Hivatalos adatok szerint a hatóságok tavaly több mint száz különböző fegyvert koboztak el, azok túlnyomó többsége kés volt.

Gerhard Karner belügyminiszter már hetekkel ezelőtt kilátásba helyezte, hogy a bécsi zónák mellett az egész országra kiterjedő fegyvertilalmi szigorításokat léptetnek életbe. A bécsi tilalmi övezetek létrehozását a miniszter csak az első lépésnek nevezte. Jelezte azt is, hogy a kések "elsőbbséget" élveznek.

Több osztrák lap, köztük a Die Presse és a Kurier számolt be arról, hogy ennek jegyében meg is született az a törvénytervezet, amely a kések viselésének tilalmát, illetve a szabályait írja elő. A tervezet kimondja, hogy a többi között

tilos kések "bevetésre kész" viselése különböző helyszíneken, közterületeken illetve rendezvényeken. A tilalom megszegése esetén 3600 euróig terjedő pénzbüntetés vagy hat hét elzárás róható ki.

A belügyminisztérium által közzétett törvénytervezet hangsúlyozza, hogy néhány kivételtől eltekintve tilos mindenfajta kés viselése közterületeken, lakott területeken, parkokban, sportlétesítményekben, illetve különböző rendezvényeken. Ezen túlmenően ugyancsak tilalom vonatkozik a kések viselésére a tömegközlekedési eszközökön, valamint az oktatási, illetve a gyermekgondozási létesítményekben.

A tervezet ugyanakkor utal arra, hogy nem tilos kés szállítása egyik helyről a másikra abban az esetben, ha az nincs bevetésre alkalmas állapotban. A tilalom alól kivételt képeznek azok is, akik fegyvertartási engedéllyel rendelkeznek, továbbá azok is, akik lőfegyvert viselhetnek, többi között vadászok vagy a hadsereg kötelékébe tartozók.

A tilalom szempontjából nem számít relevánsnak a penge hossza. Így a tervezet kimondja, hogy a zsebkéseket, az úgynevezett svájci bicskákat sem szabad nadrágzsebben és így könnyen elérhető helyen hordani, még akkor sem, ha a penge hossza 5,5 centiméter vagy ennél is kisebb. Az ilyen típusú késekre is vonatkozik az, hogy csak táskában vagy hátizsákban szállíthatók, de megengedett különböző "szakmai" tevékenységek esetében is, így ételek elkészítése, illetve fogyasztása esetén. Továbbra is engedélyezett kések eladása, illetve vásárlása piacokon és vásárokon

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×