eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Strained relations between Azerbaijan and Nagorno-Karabakh.
Nyitókép: Getty Images

Remény csillant egy harminc éve húzódó konfliktus lezárására

Örményország beleegyezett abba, hogy visszaad négy, határmenti falut Azerbajdzsánnak – jelentette be pénteken Aykhan Hajizada, az azeri külügyminisztérium szóvivője az X-en.

A tisztségviselő szavai szerint a négy település a kilencvenes évek állt örmény ellenőrzés alatt. A falvak visszatérését a szóvivő régóta várt történelmi eseménynek nevezte.

Az örmény külügyminisztérium közleménye szerint a két ország előzetes megállapodást kötött határvitájuk négy szakaszban történő rendezéséről. Azerbajdzsán korábban leszögezte: a négy falu visszatérése szükséges előfeltétele a békemegállapodásnak, amely véget vet a két volt szovjet tagköztárssaság közt több mint három évtizede tartó konfliktusnak. A megállapodás az említett települések hovatartozásáról – amely pénteken jött létre a két ország miniszterelnök-helyetteseinek elnökletével tartott megbeszélésen – a Reuters hírügynökség szerint az eddigi legvilágosabb jele annak, hogy a két oldal haladást ért el a megbékélés felé.

Azerbajdzsán tavaly ősszel egynapos villámháborúval foglalta vissza a Szovjetunió 1991-es összeomlását megelőző évek óta vitatott hovatartozású - addig többségében örmények lakta, de nemzetközileg Azerbajdzsán részeként elismert - szakadár Hegyi-Karabahot, ahonnan az örmény lakosság szinte egésze elmenekült az offenzívát követően.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×