eur:
387.54
usd:
357.23
bux:
68363.51
2024. május 23. csütörtök Dezső
Nyitókép: PID/Votava

Rekordszámú balkon napelemet telepítettek tavaly Bécsben

Tavaly több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben. Az osztrák főváros célja a klímasemlegesség elérése 2040-re, amiben a napelemeknek is nagyon fontos szerepük lesz – mondta az InfoRádióban Bauer Krisztina, Bécs város nemzetközi irodájának sajtóreferense.

Míg 2022-ben még csak kilencszáz , addig a tavalyi rekordévben már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben. A 2024-es év első három hónapjában pedig hétszáz ilyen berendezést jelentettek be.

A főzéshez ugyan kevés, de egyórányi porszívózáshoz éppen elegendő áramot termelnek a balkon napelemek, amelyek virágkorukat élik Bécsben. Az osztrák főváros villamosenergia-hálózatát üzemeltető Wiener Netzénél csak tavaly 4 250 balkon napelemet jelentettek be.

A maximum 800 watt teljesítményű háztartási naperőműveket tavaly óta már az önkormányzati lakások lakói is felszerelhetik,

csupán engedélyt kell kérniük a fenntartójuktól, a Wiener Wohnentől. Az ő körükben azonban lényegesen csekélyebb az érdeklődés: eddig csupán 116 balkon napelemre kértek engedélyt.

A napelemek telepítése nagyon egyszerű, mivel a villanyszerelői munkák mellett mindössze csak be kell jelenteni őket a Wiener Netzénél. Itt ellenőrzik, hogy a felhasználó fogyasztásmérője kompatibilis-e a balkon napelemmel, és ha nem, kicserélik. A bejelentés után két héttel pedig már használatba is lehet venni.

Ha pedig több áramot termel, mint amennyit a fogyasztó felhasznál, a felesleget egyszerűen csak betáplálják a hálózatba.

Bécs célja, hogy 2030-ra a háztartások egynegyede napenergiát használjon. Ennek megvalósításában maga a város is aktívan részt vesz és ahol csak lehet, napelem-rendszereket telepít a középületekre. A város különböző támogatási alapokat hozott létre a lakosság számára is, és leegyszerűsítette az engedélyezési eljárást. A jövőben pedig nem épülhet új épület napelem nélkül. A klímasemlegesség elérését 2040-re tűzték ki.

(A nyitóképen: napelemek egy felújított bécsi önkormányzati lakóépület homlokzatán.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×