eur:
391.28
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
trieszti kikötő
Nyitókép: Trieste Marine Terminal

Még idén elkezdődhet a trieszti magyar kikötő építése

A tervek szerint a magyar vállalatok 2026-ban már igénybe vehetik az Olaszországban épülő kikötő terminálját.

Folyamatosak az egyeztetések az olasz féllel a beruházás előkészítése kapcsán. A tárgyalások jelen állása szerint a partfelépítési és mederkotrási munkák ebben az évben megindulhatnak - vette észre Magyar Levente külügyi államtitkár az LMP-s Kerekes Lászlónak írt válaszát a 444. A 200 millió eurós beruházásból 45 millió eurót az olaszok biztosítanak kotrásra és tengeri gát építésére. Hogy a maradék 155 millió euróból mennyit áll a magyar kormány, arról nem tudni részleteket.

A tengeri kikötő megépítését még 2019-ben jelentették be, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint az akkori olasz belügyminiszter még abban az évben alá is írta a szerződést,

amely szerint Magyarország egy 131 millió eurós projekt keretében tengeri kikötőt és kijáratot létesítene az olaszországi Triesztben.

A magyar állam az üzemeltetési koncessziót is megvásárolta a terület mellett. Az illetékes hatóság 2023 júliusában hagyta jóvá a magyar tulajdonban lévő terminál rakpartosítását. A terület korábban olajfinomító volt, a megtisztítására is költeni kell.

Szijjártó Péter korábban arról beszélt, hogy a magyar vállalatok 2026-tól vehetik igénybe exporttevékenységükhöz a trieszti kikötő terminálját. Olaszország már kapott a helyreállítási alapból 45 millió eurót arra, hogy fejlessze az érintett partszakaszt, valamint a tengeri mederkotrás költségeit is fedezhetik ebből az összegből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×