eur:
396.14
usd:
368.46
bux:
69771.58
2024. június 19. szerda Gyárfás
trieszti kikötő
Nyitókép: Trieste Marine Terminal

Még idén elkezdődhet a trieszti magyar kikötő építése

A tervek szerint a magyar vállalatok 2026-ban már igénybe vehetik az Olaszországban épülő kikötő terminálját.

Folyamatosak az egyeztetések az olasz féllel a beruházás előkészítése kapcsán. A tárgyalások jelen állása szerint a partfelépítési és mederkotrási munkák ebben az évben megindulhatnak - vette észre Magyar Levente külügyi államtitkár az LMP-s Kerekes Lászlónak írt válaszát a 444. A 200 millió eurós beruházásból 45 millió eurót az olaszok biztosítanak kotrásra és tengeri gát építésére. Hogy a maradék 155 millió euróból mennyit áll a magyar kormány, arról nem tudni részleteket.

A tengeri kikötő megépítését még 2019-ben jelentették be, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint az akkori olasz belügyminiszter még abban az évben alá is írta a szerződést,

amely szerint Magyarország egy 131 millió eurós projekt keretében tengeri kikötőt és kijáratot létesítene az olaszországi Triesztben.

A magyar állam az üzemeltetési koncessziót is megvásárolta a terület mellett. Az illetékes hatóság 2023 júliusában hagyta jóvá a magyar tulajdonban lévő terminál rakpartosítását. A terület korábban olajfinomító volt, a megtisztítására is költeni kell.

Szijjártó Péter korábban arról beszélt, hogy a magyar vállalatok 2026-tól vehetik igénybe exporttevékenységükhöz a trieszti kikötő terminálját. Olaszország már kapott a helyreállítási alapból 45 millió eurót arra, hogy fejlessze az érintett partszakaszt, valamint a tengeri mederkotrás költségeit is fedezhetik ebből az összegből.

Címlapról ajánljuk
Kemény Dénes a magyar válogatottról: egy pofon időnként jót tesz, de a németek ellen bravúr kellene

Kemény Dénes a magyar válogatottról: egy pofon időnként jót tesz, de a németek ellen bravúr kellene

A házigazda játszott a legmeggyőzőbben a labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, de a fokozódó elvárások mellett az egyre nagyobb nyomás még nekik is okozhat gondot – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a magyar játékosok tanultak az első meccsen elkövetett hibákból, és remélhetőleg jobban harapnak majd a németek ellen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 12:44
×
×
×
×