eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Businessman ignoring safety, texting on smartphone and driving car, cropped
Nyitókép: Prostock-Studio/Getty Images

Új megoldással figyelmeztetik a vezetés közben mobilozó sofőröket

Az új kijelzők nemcsak a mobilozást szűrik ki, hanem a biztonsági öv használatát is figyelik.

Új digitális okoskijelzőkkel kísérleteznek az Egyesült Államokban, melyekkel az a cél, hogy az infravörös és mikrohullámú érzékelőkkel kiszűrjék és táblákon keresztül figyelmeztessék a gyorshajtókat, valamint a vezetés közben a telefonjukat nyomkodó sofőröket a szabályok betartására – írja a vezess.hu.

A kijelzők a biztonsági öv használatát is figyelik, és a Magyarországon is jól ismert, gyorshajtásra figyelmeztető okostáblákhoz hasonlóan működnek. Utóbbi technológia nem rögzít adatokat, csak a tempó kiírásával és egy üzenettel hívja fel a sofőrök figyelmét, hogy tartsák be a szabályokat. A tengerentúlon is ehhez hasonló pszichológiai hatást várnak az új készüléktől, amely

„tegye le a telefont” felirattal venné rá az autósokat a biztonságosabb közlekedésre. Aki pedig betartja a szabályokat, mosolygós szmájlit kap jutalmul.

A kezdeményezők azt remélik, hogy az új táblák révén pozitív változást lehet majd elérni a sofőrök hozzáállásában. Első körben négy intelligens táblával indul a program, amelyek nyolc héten keresztül váltják egymást tizenkét helyszínen az Egyesült Államokban.

A táblákat gyártó cég tájékoztatása szerint a technológia már egy hónap működés után is akár negyven százalékkal csökkentheti a figyelmetlen vezetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×