eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
GRUENHEIDE, GERMANY - MARCH 25: In this aerial view newly completed Tesla Model Y electric cars stand at the new Tesla Gigafactory electric car manufacturing plant on March 25, 2022 near Gruenheide, Germany. The new plant, officially called the Gigafactory Berlin-Brandenburg, officially opened on March 22 with an event with German Chancellor Olaf Scholz and Tesla CEO Elon Musk. The new plant is producing the Model Y as well as electric car batteries.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Döntött a bíróság: mégis össztűz alatt maradhat a Tesla

A rendőrség felszámolta volna a berlini Tesla-gyár bővítése ellen tiltakozó környezetvédők táborát, csakhogy a potsdami bíróság másképp döntött.

Az elmúlt hét közepén véget ért többnapos kényszerszünet után ismét beindult az elektromos autók gyártása a Berlin közelében lévő grünheidei Tesla-üzemben. A több mint 12 ezer alkalmazottat foglalkoztató, Elon Musk tulajdonában lévő gyár a beszámolók szerint zavartalanul üzemel, egyelőre a tervezett bővítés ellen tiltakozó helyi lakók, illetve a környezetvédők akciói is abbamaradtak.

A nagy nemzetközi visszhangot kiváltó egyhetes leállást nem a környezetvédők okozták. Egy, a német hatóságok által korábban alig ismert szélsőbaloldali csoport vállalta a felelősséget a történtekért. A Vulkangruppe (Vulkáncsoport) ugyanis Musk üzemét célba véve megbénította a környék áramellátását, ami a gyár leállását eredményezte. Az áramkimaradás miatt a gyár nyolc napig nem üzemelt, a különös terrortámadás pedig becslések szerint több százmillió eurós veszteséget okozott.

A Tesla-üzem működése két táborra osztotta Grünheide, illetve a környék lakosságát. Az ott élők jelentős részének a gyár egyben a biztonságos megélhetést garantálta, ugyanakkor a térség lakónak egy része környezetvédő szervezetek támogatásával különböző akciókkal tiltakozott a gyár tervezett bővítése és az ezzel járó erdőirtások ellen.

A tiltakozók bejelentették, hogy akcióikkal nem hagynak fel, ennek ellenére a rendőrségtől ultimátumot kaptak táboruk felszámolására, a határidő azonban már néhány napja lejárt. A legújabb fejlemény viszont az, hogy a tartományi főváros, Potsdam közigazgatási bírósága felülbírálta a rendőrség korábbi döntését.

A tiltakozás folytatódhat tovább, a tüntetőknek nem kell lebontaniuk többnyire kisebb faházakból álló táboraikat.

A potsdami bírósági döntés ellen fellebbezés nyújtható be, elemzők szerint azonban kevés a valószínűsége annak, hogy a Berlin-brandenburgi felsőbb közigazgatási bíróság a határozat ellen foglalna állást.

A tábor lakói – jelenleg mintegy 80 fő – üdvözöltek a döntést, hangsúlyozták, hogy a tiltakozást mindaddig folytatni kívánják, míg a gyár bővítése nem kerül le a napirendről. "A demokrácia és a jogállamiság minimuma az, amit elértünk. Egyelőre fellélegezhetünk" – kommentálták a bírósági határozatot.

A tartomány belügyminisztere egyelőre nem volt hajlandó kommentálni a döntést.

A történteknek ugyanakkor országos kihatása is lehet. Legalábbis erre utal a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetőjének nyilatkozata, mert a Tesla gyárát ért támadás után baloldali szélsőségesek hasonló erőszakos akcióinak veszélyére figyelmeztetett. Holger Münch szerint változik a fenyegetettségi helyzet. Feltételezése szerint

a Tesla üzemének áramellátását megbénító támadás "ösztönzőt" jelenthet a kritikus infrastruktúra elleni hasonló akciókhoz.

Az ilyen jellegű támadásokat ugyan nem lehet teljesen megfékezni, de a védekezést erősíteni kell – jelentette ki a BKA elnöke.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×