eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Tűzoltóautó az amerikai Tesla autógyár németországi üzemében, a Berlin közelében fekvő Grünheidében 2024. március 5-én. A hatóságok közlése szerint tűz keletkezett az autógyár közelében, aminek következtében a környéken megszűnt az áramszolgáltatás. A tűz nem terjedt át az autógyárra, de az üzemben le kellett állítani a termelést.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Vulkangruppe: a világon egyetlen Tesla-üzem sem lehet biztonságban

Egy szélsőséges csoport vállalta a felelősséget a berlini Tesla üzem megzavarásáért, és a gyár teljes megsemmisítésére szólított fel. Elon Musk "a világ legbutább ökoterroristáinak" nevezte a keddi gyújtogatás elkövetőit.

Tűz keletkezett kedden az amerikai Tesla autógyár németországi üzemének közelében, aminek következtében a környéken megszűnt az áramszolgáltatás, az áramkimaradás miatt az elektromos meghajtású autókat gyártó cég Berlinhez közeli üzemében le kellett állítani a termelést.

Az üzem vezetőinek első értékelése szerint több napig tartó leállásra és ennek következtében több százmillió eurós kárra számítanak. Elon Musk cége ezen a héten biztos nem indítja újra a termelést.

A vállalat jelenlegi németországi kapacitása évente félmillió autót tesz ki, napirenden van a gyár bővítése, ezzel együtt a termelés megduplázása. A terv egyelőre akadályokba ütközött, a környék lakossága ugyanis szembeszállt a többi között környezetvédelmi károkat okozó elképzelésekkel.

Nem sokkal a történtek után "megszólalt" Elon Musk is. Az X portálon közzétett üzenetében arról beszélt, hogy a kedd hajnali tüzet "a világ legbutább ökoterroristái" okozhatták.

"Ezek vagy a világ legbutább ökoterroristái, vagy azok bábjai, akiknek nincsenek jó környezetvédelmi céljaik"

– idézte számos német hírforrás Muskot.

Nem sokat várattak a jelentkezéssel a feltételezett elkövetők sem, e-mailben vállalva a felelősséget a történtekért. Az úgynevezett Vulkangruppe (Vulkáncsoport) üzenetében szélsőséges kizsákmányolással vádolta a Teslát, és a gyár teljes megsemmisítésére szóltott fel. Sajtójelentések szerint a csoport már ismert volt a hatóságok előtt, 2021-ben már gyanúsították azzal, hogy gyújtogatást hajtott végre a Tesla helyi építkezésén.

Felvetődött annak a lehetősége, hogy valójában nem a csoport küldte a gyújtogatásért felelősséget vállaló levelet, de szerda délután a német rendőrség az RBB24 portál érdeklődésére megerősítette, hogy a levél eredeti, és a szélsőséges baloldali szervezettől érkezett.

A szövetségi bűnügyi hivatal azonnal vizsgálatot indított. Nancy Faeser belügyminiszter elítélte az állítólagos gyújtogatást. A miniszter szerint az ilyen jellegű, a villamosenergia-infrastruktúrát érintő támadás semmivel nem igazolható. A vizsgálatnak ki kell terjednie a politikai indítékokra is – fogalmazott a szociáldemokrata tárcavezető.

A Tesla-gyár közvetlen közelében napok óta tartottak a környezetvédők tiltakozásai amiatt, hogy Elon Musk cége az üzem bővítése miatt ki akarta irtani a közelben lévő erdők egy részét.

Az ARD közszolgálati médium szerint a Vulkangruppét 2011-ben alapították, azóta Berlinben és Brandenburgban gyújtogatásokat hajtott végre. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal a Vulkangruppét az anarchista csoportok közé sorolta, szervezeti felépítésével kapcsolatban azonban hiányoznak az információk. Egyes értesülések szerint a csoport ezúttal is azt üzente, hogy "a világon egyetlen Tesla-üzem sem lehet biztonságban".

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×