eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Elon Musk, a Tesla Motors vezérigazgatója a kisfiával, X AE A-XII-vel a vállán színpadra lép a cég németországi, grünheidei gyárában 2024. március 13-án. Nyolc nappal korábban a baloldali szélsőséges Vulkán Csoport megtámadta a gyár áramellátó rendszerét, emiatt akkor leállt a termelés.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Carsten Koall

Elon Musk jött, látott, győzött Németországban

A milliárdos amerikai vállalkozó az egy héttel korábban egy szélsőbaloldali akció nyomán több napra megbénított Tesla-üzemét kereste fel.

A német média beszámolói szerint Elon Musk a rövid vizit során igazi showmanként viselkedett. Szemlét tett a gyárban, majd a területén felállított hatalmas sátorban beszédet intézett az alkalmazottakhoz.

A gyár több mint 12 ezer dolgozót foglalkoztat, számukra a németországi üzem működése egzisztenciális kérdés is. Ez is magyarázza, hogy a német alkalmazottak lelkesen éltették a tulajdonost. Mindehhez hozzájárult az is, hogy Elon Musk nem is egyedül, hanem nyakában kisfiával jelent meg, aki "végigülte" a beszédet. "Nem tudnak megállítani minket" – kiáltotta Musk a tömegnek.

Az üzem szóvivője nem sokkal a vizit előtt jelentette be, hogy

a gyár az egyhetes kényszerleállás után szerda reggel újraindította a termelést.

Az alkalmazottak azt várták Elon Musktól, hogy megjelenésével hitet tesz a gyár működése, illetve a helyszín mellett – hangsúlyozta Brandenbug tartomány szociáldemokrata gazdasági minisztere. Jörg Steinbach szerint a különös merénylet után többen aggódtak amiatt, hogy a grünheidei Tesla-gyár bezárja kapuit. A jelek szerint azonban a történteknek semmilyen negatív következménye nem lesz – tette hozzá.

Ezt megelőzően Dietmar Woidke, Brandenburg tartomány ugyancsak szociáldemokrata miniszterelnöke a ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva elítélte a Teslát megbénító támadást. Hangsúlyozta, hogy a tartomány, illetve a német kormány üdvözli a gyár németországi működését, ami megítélése szerint hozzájárul ahhoz, hogy Németország fontos befektetési központ legyen.

Az üzem mellett kiállók azzal érvelnek hogy a gyár jelentős mértékben segíti a település, illetve az egész környék jövőbeni fejlődését, és nem utolsósorban a munkavállalás lehetőségét. A "képlet" azonban nem ennyire egyértelmű. Grünheidében és környékén hetek óta környezetvédő szervezetek a helyi lakosság jelentős részének támogatásával tiltakoztak az üzem tervezett bővítése és ezzel kapcsolatban a termelés megduplázása ellen.

"Kevesebb autó, több hely az élethez" – volt a tiltakozók fő jelszava. Noha bejelentették, hogy folytatni kívánják a tiltakozást, a helyi rendőrség közölte, hogy

péntekig kapnak határidőt, ezt követően felszámolják a tiltakozók helyi táborát.

Az üzem vezetői korábban úgy vélekedtek, hogy a leállás következtében több százmillió eurós a kár. Az áramellátás megbénítását magára vállaló Vulkangruppe ügyében a szövetségi államügyészség folytatja a nyomozást.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×