eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali parlamenti párt és annak idegenellenes álláspontja ellen tüntetnek Erfurtban 2024. január 20-án.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Jacob Schroeter

Az állandó támadások ellenére is az élen az AfD a keletnémet tartományokban

Alig fél évvel a tartományi választások előtt Türingiában és Szászországban is az Alternatíva Németországnak a legnépszerűbb párt.

A radikális jobboldali Alternatíva Németországnak nevű, 2013-ban alakult párt ellen az év eleje óta tartanak a tiltakozó megmozdulások, mert a párt képviselői állítólag részt vettek egy szélsőjobboldali személyek által szervezett találkozón, amelynek fő témája több millió bevándorló kitoloncolásának terve volt. Az AfD ellen ennek nyomán összefogott a kormánykoalíció és az ellenzék vezető erejének számító konzervatív CDU/CSU pártszövetség is.

Az ok azonban elemzők szerint nem csupán a párt radikális politikájának elítélése volt, hanem az AfD az elmúlt hónapokban rohamosan növekvő országos támogatottságának csökkentését célzó törekvés is. A felmérések ugyanis hónapok óta arról tanúskodtak, hogy az AfD folyamatosan erősödött, olyannyira, hogy a CDU mögött Németország második legnépszerűbb partjává vált.

A rendszeres közvélemény-kutatások adatiból kitűnt az is, hogy a CDU/CSU-tól jobbra álló párt egyre nagyobb fölénnyel előzi meg a kormánykoalíció pártjait, a szociáldemokrata SPD-t, a Zöldek Pártját és a szabad demokrata FDP-t, és különösen az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban népszerű.

Ennek pedig különös jelentősége van annak fényében, hogy az idei esztendő egyfajta szuperválasztási év Németországban. Egy évvel a jövő évi országos parlamenti választások előtt idén ősszel három keletnémet tartományban tartanak helyi törvényhozási választásokat: Türingiában, Szászországban és Brandenburgban.

Az elemzők szerint az AfD mindenekelőtt a CDU arra irányuló törekvéseit veszélyezteti, hogy 2025 őszén ismét Németország vezető kormánypártja legyen. A t-online hírportál által ismertetett legfrissebb felmérések ugyanakkor arra mutatnak rá, hogy az ellene indított szinte országos kampány ellenére

az AfD Türingiában és Szászországban továbbra is a legnagyobb támogatottsággal rendelkező párt.

Alig több mint öt hónappal a választások előtt mindkét tartományban megelőzi a kereszténydemokratákat, noha a CDU egyik legfőbb célja az, hogy mind Türingiában, mind Szászországban az élen végezzen. A felmérést végző Insa intézet szerint Türingiában például 10 százalékponttal előzi meg a CDU-t. Türingiában annak ellenére áll az élen, hogy a tartományban a helyi alkotmányvédelmi hivatal a pártot hivatalosan is szélsőjobboldalinak minősítette, és a vita pedig már arról folyik, hogy a helyi hatóságok az AfD-t titkosszolgálati eszközökkel figyelhetik-e.

A türingiaihoz hasonló a helyzet Szászországban is, az AfD ugyan kisebb fölénnyel, de jelentősen megelőzi második helyen álló CDU-t.

Feltűnő az is, hogy az ellene zajló országos kampány ellenére Türingiában az AfD támogatottsága a nyolc hónappal ezelőtti hasonló felmérés óta alig 2 százalékponttal, Szászországban pedig mindössze 1 százalékponttal csökkent.

Mindez nem jelenti azt, hogy az AfD – hacsak nem szerez abszolút többséget – koalíciós partner híján bármelyik tartományban hatalomra kerülhet.

A kormányalakítás azonban igencsak nehézzé válhat, különös tekintettel arra, hogy a CDU "hőn óhajtott" koalíciós partnere, az FDP a felmérések szerint egyik tartományban sem jut be a helyi parlamentbe.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×