eur:
389.41
usd:
361.5
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Tesla amerikai elektromosjármű-gyártó első európai gyára a Berlin melletti Grünheidéban 2023. január 3-án. A gyárban hetente 2000 elektromos autó készül.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Igencsak hosszúra nyúlik a rövidzárlat a berlini Tesla-gyárban

A hét végén a brandenburgi Grünheidében több százan tüntettek Elon Musk elektromos autókat előállító cégének tervezett bővítése ellen, mint ahogy mellette is. Brandenburg tartomány szociáldemokrata miniszterelnöke a bővítéspártiak élére állt.

Csaknem egy héttel a Berlin közelében lévő Tesla-üzem áramellátása ellen elkövetett támadás után az élet még nem tért vissza a megszokott kerékvágásba. Az üzemet megbénító, múlt kedden elkövetett szándékos gyújtogatásért egy szélsőséges csoport vállalta a felelősséget. A környéken megszűnt az áramszolgáltatás, az áramkimaradás miatt az elektromos meghajtású autókat gyártó cég Berlinhez közeli üzemében le kellett állítani a termelést.

Az üzem vezetői a leállás következtében több százmillió eurós kárra számítanak. Legfrissebb értesülések szerint a több mint 12 ezer alkalmazottat foglalkoztató gyár csak most, a hét elején kezdhet ismét termelni. A megsérült 110 kilovoltos vezeték cseréjén a hétvégén is dolgoztak három műszakban, miközben folyamatos volt a rendőri ellenőrzés, mert attól tartottak, hogy ismét támadás éri az elektromos hálózatot.

A Tesla berlini üzeme megosztja a németeket, különösen azért, mert napirenden van az üzem bővítése és ezzel párhuzamosan a termelés megduplázása. A terv akadályokba ütközött, az ott lakók egy része ugyanis szembeszállt környezeti károkat okozó elképzelésekkel.

A hétvége azonban azt bizonyította, hogy a lakossága megosztott a gyár működésével, illetve a bővítéssel kapcsolatban. Vasárnap a rendőrség által felügyelve környezetvédelmi aktivisták tüntettek az elektromosautó-gyártó üzem terjeszkedése ellen. "Kevesebb autó, több hely az élethez" – hirdették plakátjaikon többi között az ellenzők, tiltakozva a bővítés és az ehhez kötődő erdőirtás ellen.

Ugyanakkor a lakosság másik, hasonló számú csoportja szolidaritását fejezte ki a Teslával. Az üzem mellett kiállók azzal érveltek, hogy a gyár jelentős mértékben segíti a település, illetve az egész környék jövőbeni fejlődését, és nem utolsósorban a munkavállalás lehetőségét.

Dietmar Woidke, Brandenburg tartomány szociáldemokrata miniszterelnöke a ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva elítélte a Teslát megbénító támadást. A politikus reményét fejezte ki, hogy az üzem mielőbb folytathatja a gyártást. Hangsúlyozta, hogy a tartomány, illetve a német kormány üdvözli a gyár németországi működését, ami megítélése szerint hozzájárul ahhoz, hogy Németország fontos befektetési központ legyen.

Elon Musk az X portálon közzétett üzenetében korábban azt hangoztatta, hogy a gyárat megbénító tüzet "a világ legbutább ökoterroristái" okozhatták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×