eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Kemény üzenetet küldött Szijjártó Péter Olaszországba

Olaszországban egyesek egyfajta áldozatként, mártírként mutatják be a Magyarországon fogva tartott Ilaria Salist, ennek viszont semmi köze nincs a valósághoz, miután a nő társaival együtt előre eltervezett módon ártatlan embereket vert kis híján halálra az utcán - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Rómában. Az is kiderült, hogy már középtávon számolni lehet az olaszoktól érkező LNG-vel.

A tárcavezető megdöbbenését fejezte ki az Ilaria Salis olasz állampolgár magyarországi fogva tartásával kapcsolatos reakciók felett.

"Ezt a hölgyet egyfajta áldozatként, mártírként mutatták be Olaszországban, aminek semmi köze nincs a valósághoz. A hölgy egy radikális, szélsőséges baloldali szervezet tagjaként, csoportosan érkezett meg Magyarországra világos tervvel, világos szándékkal, hogy védtelen, ártatlan embereket kapjanak el és verjenek agyon az utcán" - mondta.

"Nem is hirtelen felindulásból elkövetett bűncselekményről, hanem egy előre jól megfontolt, kifundált, megtervezett cselekményről van szó" - jegyezte meg.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy ha valaki Olaszországban hasonló cselekedeteket követne el, akkor valószínűleg szintén büntetést kapna.

"Én nagyon csodálom azt, hogy a függetlenségére oly büszke olaszországi média nem mutatta be az áldozatokról szóló képeket, csak a hölgyet mutogatták itt az olasz médiumokban"

- tette hozzá.

Majd leszögezte: "a hölgy részt vett egy előre megtervezett, kis híján halállal végződő emberverésben, és ezért el kell nyernie a méltó büntetését".

Végül egészen elképesztőnek nevezte, hogy Olaszországból próbálnak beavatkozni egy magyar bírósági eljárásba. "Minket állandóan azzal vádolnak - mondjuk így, Brüsszelben, sokszor olasz egyetértéssel is, legalábbis korábban -, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatás függetlenségét sérti a kormány. Ehhez képest most a kormánytól azt követelik, hogy avatkozzon be egy igazságszolgáltatási eljárásba" - mondta. "Természetesen nem fogunk, a bíróság teszi a saját dolgát, és majd meg fogja hozni a maga ítéletét" - összegzett.

Már középtávon számolni lehet az olaszoktól érkező LNG-vel

A tárcavezető az olasz kollégájával, Antonio Tajanival való tárgyalása kapcsán leszögezte, hogy Olaszország még soha nem játszott olyan fontos szerepet a magyar gazdaság szempontjából, mint most, és az ország tavaly hazánk exportjának második legfontosabb célpontja volt Németország után.

Szavai szerint ráadásul 2023-ban meghaladta a nyolcmilliárd eurót, s ezzel rekordot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, így mindenképp rendkívül eredményes évet zárhattak a felek.

Arra is kitért, hogy Olaszország mára bekerült a tíz legnagyobb beruházó közé Magyarországon, az olasz cégek a tizedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják, s ami még újdonság, hogy a védelmi iparban is egyre fokozódik az együttműködés, egyre több közös beruházás indul.

"A NATO-n belüli biztonsági együttműködésünk is új szintet ért el, ugyanis a Magyarországon települő előretolt többnemzetiségű zászlóaljcsoportban az olaszok adják a legnagyobb külföldi hozzájárulást, több mint 250 katonával, és folyamatos a tárgyalás arról, hogy hogyan bővítsük tovább az ezen a téren való biztonsági együttműködést a NATO-n belül" - tudatta.

Illetve rámutatott, hogy eközben a Nyugat-Balkán stabilitásáért is közös felelősséget vállal a két ország, ugyanis az Európai Unió bosznia-hercegovinai EUFOR Althea műveletének parancsnoka magyar, míg a helyettese olasz.

"Tehát van egy kiemelt magyar-olasz felelősség Bosznia Hercegovina, s ezen keresztül a Nyugat-Balkán stabilitása érdekében is" - fogalmazott.

Szijjártó Péter közölte, hogy a kapcsolatok új dimenzióját fogja jelenteni az energetikai együttműködés fejlesztése is, miután nemrég megállapodás született Szlovéniával a földgázvezetékek összekötéséről, ami utat nyit egy magyar-szlovén-olasz földgázszállítási folyosó létrehozása felé, azaz már középtávon számolni lehet az olaszországi LNG-kikötőkbe érkező cseppfolyósított földgázzal a hazai ellátásban.

Magyarország uniós elnöksége kapcsán Olaszországgal közös érdeknek nevezte, hogy Brüsszel változtasson a migrációs politikáján, és ne inspiráljon újabb és újabb migrációs hullámokat Európa felé, mert annak levét elsősorban a külső határokon fekvő országok isszák meg, függetlenül attól, hogy tengeri vagy szárazföldi határt védenek - fűzte hozzá. Valamint közös érdeknek nevezte a kontinens versenyképességének javítását is, amit elősegíthet az is, hogy Olaszország az egyik legerősebb európai gazdaság, tagja a G7-országcsoportnak.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×