eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Olaf Scholz német kancellár, Mark Rutte holland miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök az Európai Unió nem hivatalos prágai csúcstalálkozóján 2022. október 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Növekszenek a leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte esélyei arra, hogy a hivatalából októberben távozó Jens Stoltenberget váltsa a NATO főtitkári tisztségében. Washington és London után Berlin is hivatalosan bejelentette, hogy a holland jobboldali liberális politikus jelölését támogatja. Az új főtitkár megválasztásához ugyanakkor szükség van valamennyi tagállam támogatására.

Washingtonhoz hasonlóan Belinben is hivatalosan jelentették be, hogy Németország Mark Rutte jelölését támogatja. Mindezt Steffen Hebestreit kormányszóvivő közölte az Twitter-utód X-en közzétett nyilatkozatában. Az Olaf Scholz kancellár véleményét tolmácsoló szóvivő szerint Rutte "hatalmas tapasztalataival, nagy biztonságpolitikai szakértelmével, továbbá kiemelkedő diplomáciai képességeivel" kiváló jelölt a tisztségre.

A német médiumok a Politico hírportálra hivatkozva számoltak be arról, hogy Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak brit kormányfő mellett immár Scholz is támogatja a távozó holland kormányfő jelölését. Sőt értesülések szerint a 31 NATO-tagállam többsége rokonszenvez azzal, hogy Jens Stoltenberget Mark Rutte kövesse a főtitkári székben.

Diplomáciai források szerint a hivatalban lévő román államfő, Klaus Ioannis is jelezte indulási szándékát. Mindezt azonban egyelőre sem a NATO, sem pedig a román kormány részéről nem erősítették meg. Meg nem nevezett román források ugyanakkor azt állították, hogy

Ioannis indulási szándékáról nem hivatalosan már tájékoztatták a tagállamokat.

A NATO jelenlegi főtitkára, a norvég Jens Stoltenberg 2024 októberéig tölti be a tisztséget, miután 2023 nyarán további egy évvel meghosszabbították a megbízatását. A 65 éves egykori norvég miniszterelnök 2014. október 1-je óta áll a védelmi szövetség élén.

A NATO következő csúcstalálkozójára júliusban kerül sor, de ezt megelőzően már előzetes döntés születhet az új főtitkár jelöléséről. Ahhoz ugyanakkor, hogy a jelölt ténylegesen főtitkár lehessen, szükség van valamennyi tagállam egyhangú jóváhagyására, ami nem ígérkezik könnyűnek. Jens Stoltenberg mandátumának meghosszabbításához is hozzájárult az, hogy a tagországok képtelenek voltak megegyezésre jutni az utód személyéről.

Elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy a szövetség leendő vezetőjének – akárcsak elődjének – rendkívül nehéz feladatokkal kell megbirkóznia. Első helyen Oroszország Ukrajna elleni, két éve tartó háborúját említették, utalva az ostromlott ország támogatásának szükségességére. Emlékeztettek ugyanakkor arra is, hogy a novemberi amerikai elnökválasztás, illetve a korábbi elnök, Donald Trump esetleges újbóli megválasztása a NATO-szövetségesek közötti együttműködésben is új fejezetet jelenthet. Ezzel összefüggésben emlékeztettek Trump legutóbbi kampánynyilatkozatára, amelyben a korábbi elnök védelmi költségvetési kötelezettségeik betartására figyelmeztette a tagországokat, és ellenkező esetre kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok nem nyújt védelmet számukra .

Trump kijelentését több tagállam, köztük Németország elítélte.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×