eur:
392.64
usd:
366.12
bux:
66775.82
2024. április 25. csütörtök Márk
Picture of conventionnal missile warheads, Russian made, on a rocket launcher, orientated towards a blue sky. A warhead is the explosive or toxic material that is delivered by a missile, rocket, or torpedo. It is a type of bomb.
Nyitókép: BalkansCat/Getty Images

Irán csúcstechnológiás rakétákkal támogathatja Oroszországot

Az orosz-iráni kapcsolatok régóta szorosak, ami az ukrajnai háború kezdete óta csak tovább mélyült. Friss hírek szerint a síita hatalom rendszeresen és egyre veszélyesebb fegyvereket szállít Moszkvának.

Valósággal elárasztja Oroszországot Irán ballisztikus rakétákkal - írja a Reuters értesülése alapján a Portfolio. A hírügynökségnek több névtelen forrás is beszámolt, hogy Teherán eddig legalább 400 darabot szállított Moszkvának a fegyverekből. A rakományok több különböző hatótávolságú rakétát tartalmaztak, így például voltak közöttük 300 és 700 kilométeres körzetben hatékony fegyverek is. Az első szállítmány 2024 januárjában indult Oroszországba az információk szerint, miután a felek 2023 decemberében aláírták a szerződést.

Mint írják,

eddig legalább négy szállítmányról lehet tudni, és az iráni forrás azt állítja, nemsokára újabb rakományok érkeznek az oroszok megsegítésére.

Az elmondások szerint a ballisztikus rakéták egy része a Kaszpi-tengeren keresztül jutott el Oroszországba, míg a másikat légi úton szállították - írja a lap. Eddig sem az iráni, sem pedig az orosz hatóságok nem kívántak reagálni a hírekre.

A nyugati államok mind Iránra, mind Oroszországra jelentős szankciókat vetettek ki, ám az üzletkötés ennek dacára is zajlik. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a perzsa államot rakéták, drónok és más technológiák exportjának tilalmával is sújtotta, de a korlátozások októberben lejártak.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint Oroszország Észak-Korea után vélhetően Irántól is rövid hatótávolságú rakétákat tervez beszerezni.

Kijev eddig nem jelentette a síita állam fegyvereinek becsapódását Ukrajnában, az oroszok valószínűleg még nem vetették be őket.

Ha mindez igaznak bizonyul, az nagyon rossz hír lehet az ukránoknak, mivel a precíziós iráni rakéták pontosan találnak célba, szemben az észak-koreai pontatlan technológiával. Ezeket az eszközöket a légvédelem sokkal nehezebben semmisíti meg, ezért az így is komoly ellátási hiányban szenvedő Ukrajna további komoly veszteségeket szenvedhet - írja a lap.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel fogja közzétenni a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást, a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×