eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Picture of conventionnal missile warheads, Russian made, on a rocket launcher, orientated towards a blue sky. A warhead is the explosive or toxic material that is delivered by a missile, rocket, or torpedo. It is a type of bomb.
Nyitókép: BalkansCat/Getty Images

Irán csúcstechnológiás rakétákkal támogathatja Oroszországot

Az orosz-iráni kapcsolatok régóta szorosak, ami az ukrajnai háború kezdete óta csak tovább mélyült. Friss hírek szerint a síita hatalom rendszeresen és egyre veszélyesebb fegyvereket szállít Moszkvának.

Valósággal elárasztja Oroszországot Irán ballisztikus rakétákkal - írja a Reuters értesülése alapján a Portfolio. A hírügynökségnek több névtelen forrás is beszámolt, hogy Teherán eddig legalább 400 darabot szállított Moszkvának a fegyverekből. A rakományok több különböző hatótávolságú rakétát tartalmaztak, így például voltak közöttük 300 és 700 kilométeres körzetben hatékony fegyverek is. Az első szállítmány 2024 januárjában indult Oroszországba az információk szerint, miután a felek 2023 decemberében aláírták a szerződést.

Mint írják,

eddig legalább négy szállítmányról lehet tudni, és az iráni forrás azt állítja, nemsokára újabb rakományok érkeznek az oroszok megsegítésére.

Az elmondások szerint a ballisztikus rakéták egy része a Kaszpi-tengeren keresztül jutott el Oroszországba, míg a másikat légi úton szállították - írja a lap. Eddig sem az iráni, sem pedig az orosz hatóságok nem kívántak reagálni a hírekre.

A nyugati államok mind Iránra, mind Oroszországra jelentős szankciókat vetettek ki, ám az üzletkötés ennek dacára is zajlik. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a perzsa államot rakéták, drónok és más technológiák exportjának tilalmával is sújtotta, de a korlátozások októberben lejártak.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint Oroszország Észak-Korea után vélhetően Irántól is rövid hatótávolságú rakétákat tervez beszerezni.

Kijev eddig nem jelentette a síita állam fegyvereinek becsapódását Ukrajnában, az oroszok valószínűleg még nem vetették be őket.

Ha mindez igaznak bizonyul, az nagyon rossz hír lehet az ukránoknak, mivel a precíziós iráni rakéták pontosan találnak célba, szemben az észak-koreai pontatlan technológiával. Ezeket az eszközöket a légvédelem sokkal nehezebben semmisíti meg, ezért az így is komoly ellátási hiányban szenvedő Ukrajna további komoly veszteségeket szenvedhet - írja a lap.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×