eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
AVDIIVKA RIGION, UKRAINE - JANUARY 25:  A snowy field with traces of artillery and recently destroyed Russian heavy equipment on the outskirts of the city on January 25, 2023 in Avdiivka, Ukraine. Both Ukraine and Russia have recently claimed gains in the Avdiivka, where Russia is continuing a long-running campaign to capture the city, located in the Ukraines eastern Donetsk Region. (Photo by Libkos/Getty Images)
Nyitókép: Getty Images

Bajban az ukránok Avgyijivkánál: nagy katonai sikert ért el az orosz haderő

Sikeres hadműveletet hajtottak végre a létszámfölényben lévő oroszok a kelet-ukrajnai városnál, melyet előbb körbezártak, majd betörtek oda. Az új ukrán főparancsnok elismerte, rendkívül súlyos és feszült a helyzet az avgyijivkai és a kupjanszki frontszakaszon.

Az orosz hadsereg az utóbbi időben több helyen is áttörte az ukrán védelmet Avgyijivkánál. Ez jelentős fejleménynek számít, ugyanis hónapokon át csak nagyon lassan haladtak a hadműveletek a Donyeck környéki területeken. Most azonban úgy tűnik, sikerülhetett az oroszoknak kelepcébe zárni az ukrán állások egy részét – írja a Portfolio.

Már a műveletek elindításakor egyértelmű volt, hogy az oroszok körbe akarják venni Avgyijivkát és ezzel együtt a települést védő ukrán erőket. A nagy erőfeszítések ellenére hosszú időn keresztül nem jártak sikerrel, viszont a védelmi vonalakat máshol több helyen áttörték az oroszok. Ez lehetőséget adott nekik arra, hogy kisebb bekerítéseket végezzenek.

Az egyik ilyen hadműveletet dél felől indították és végül betörtek Avgyjivkába.

Mivel a párhuzamos területeken szintén komoly áttöréseket értek el az oroszok, délen lehetőség nyílt számukra arra, hogy körbezárják az ukránokat.

Az ukrán vezérkar is elismerte, hogy egyre szorultabb helyzetbe kerülnek a kelet-ukrajnai városnál: a lőszerük folyamatosan fogy, illetve nem tudni, mikor érkeznek meg a következő szállítmányok az Egyesült Államokból.

Az orosz haderő igyekszik kihasználni az ukránok pillanatnyi megingását, így sikerült a hét közepén kettévágni Avgyijivkát, amivel már csak egy útvonal vezet a városba, az azonban nagyon könnyen támadható és csak nehezen járható. A kialakult helyzet hatalmas kihívások és nagy bizonytalanság elé állítja a megmaradt ukrán védelmet.

Rendkívül súlyos helyzetről számolt be Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka az avgyijivkai és kupjanszki frontszakaszon, miután Rusztem Umerov védelmi miniszterrel közösen látogatást tettek a térségben.

„A műveleti helyzet rendkívül súlyos és feszült”

– írta Telegram-oldalán Szirszkij. Tájékoztatása szerint az orosz erők létszámfölényben vannak, az orosz légierő nagy mennyiségben vet be irányított bombákat, és folyamatos tüzérségi támadások érik az ukrán állásokat.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×