eur:
389.33
usd:
359.15
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
AVDIIVKA RIGION, UKRAINE - JANUARY 25:  A snowy field with traces of artillery and recently destroyed Russian heavy equipment on the outskirts of the city on January 25, 2023 in Avdiivka, Ukraine. Both Ukraine and Russia have recently claimed gains in the Avdiivka, where Russia is continuing a long-running campaign to capture the city, located in the Ukraines eastern Donetsk Region. (Photo by Libkos/Getty Images)
Nyitókép: Getty Images

Bajban az ukránok Avgyijivkánál: nagy katonai sikert ért el az orosz haderő

Sikeres hadműveletet hajtottak végre a létszámfölényben lévő oroszok a kelet-ukrajnai városnál, melyet előbb körbezártak, majd betörtek oda. Az új ukrán főparancsnok elismerte, rendkívül súlyos és feszült a helyzet az avgyijivkai és a kupjanszki frontszakaszon.

Az orosz hadsereg az utóbbi időben több helyen is áttörte az ukrán védelmet Avgyijivkánál. Ez jelentős fejleménynek számít, ugyanis hónapokon át csak nagyon lassan haladtak a hadműveletek a Donyeck környéki területeken. Most azonban úgy tűnik, sikerülhetett az oroszoknak kelepcébe zárni az ukrán állások egy részét – írja a Portfolio.

Már a műveletek elindításakor egyértelmű volt, hogy az oroszok körbe akarják venni Avgyijivkát és ezzel együtt a települést védő ukrán erőket. A nagy erőfeszítések ellenére hosszú időn keresztül nem jártak sikerrel, viszont a védelmi vonalakat máshol több helyen áttörték az oroszok. Ez lehetőséget adott nekik arra, hogy kisebb bekerítéseket végezzenek.

Az egyik ilyen hadműveletet dél felől indították és végül betörtek Avgyjivkába.

Mivel a párhuzamos területeken szintén komoly áttöréseket értek el az oroszok, délen lehetőség nyílt számukra arra, hogy körbezárják az ukránokat.

Az ukrán vezérkar is elismerte, hogy egyre szorultabb helyzetbe kerülnek a kelet-ukrajnai városnál: a lőszerük folyamatosan fogy, illetve nem tudni, mikor érkeznek meg a következő szállítmányok az Egyesült Államokból.

Az orosz haderő igyekszik kihasználni az ukránok pillanatnyi megingását, így sikerült a hét közepén kettévágni Avgyijivkát, amivel már csak egy útvonal vezet a városba, az azonban nagyon könnyen támadható és csak nehezen járható. A kialakult helyzet hatalmas kihívások és nagy bizonytalanság elé állítja a megmaradt ukrán védelmet.

Rendkívül súlyos helyzetről számolt be Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka az avgyijivkai és kupjanszki frontszakaszon, miután Rusztem Umerov védelmi miniszterrel közösen látogatást tettek a térségben.

„A műveleti helyzet rendkívül súlyos és feszült”

– írta Telegram-oldalán Szirszkij. Tájékoztatása szerint az orosz erők létszámfölényben vannak, az orosz légierő nagy mennyiségben vet be irányított bombákat, és folyamatos tüzérségi támadások érik az ukrán állásokat.

Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×