eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap
Az észak-koreai állami hírügynökség (KNCA) által 2022. december 16-án közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megtekint egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművel elvégzett sikeres rakétakísérletet az északnyugati Tongcsang-ri városnál működő Szohe műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen december 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Úgy látszik, tényleg mindenféle fegyverre van pénz Észak-Koreában

Észak-Korea fegyverarzenáljának növeléséért a rakéta-sorozatvetőkkel (MLR) és a ballisztikus vezérlőrendszerrel kompatibilis újfajta irányítható lövedékeket fejlesztett ki - jelentette be hétfőn a phenjani központi hírügynökség, a KCNA.

A nemzetvédelemért felelős helyi akadémia vasárnap hajtotta végre a 240 milliméteres kaliberű irányítható lövedékek tesztelését, hogy felmérjék pontosságukat és előnyeiket - írta a KCNA.

A rakéta-sorozatvetőkhöz használható 240 milliméter kaliberű irányítható lövedékek és ballisztikus vezérlőrendszerük minőségbeli változást fognak hozni a hadseregünk erejében a rakéta-sorozatvetők terén - folytatta a KCNA.

Észak-Korea állítása szerint ez a legújabb technológiai fejlesztés növeli az ilyen jellegű fegyverek hadszíntéren betöltött szerepét, és segítségül szolgál stratégiai értékük és felhasználásuk újraértékelésében. Phenjan az ilyen kaliberű lövedékekkel működő rakétavető rendszerével képes közvetlenül Szöult is célba venni.

A dél-koreai hadsereg is felfigyelt Phenjan, a Sárga-tenger felé irányított kilövési kísérletére, melyet a nyugati partokon lévő kikötőterülethez közel hajtottak végre - közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség által idézett forrás, ugyanakkor nem bocsátkozott részletekbe.

Hong Min, a Dél-Koreai Országegyesítési Intézet tudományos főmunkatársa szerint a legújabb fejlesztés két célt szolgál: egyrészt az Oroszországgal folytatott fegyverkereskedelem része lehet, illetve ezzel politikai nyomást akarnak gyakorolni Dél-Koreára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×